AĞUSTOS AYINDA GÜNEŞ :
GÜNEŞ’imiz Ağustos ayının ilk yarısında YENGEÇ takımyıldızı sınırları içinde bulunacaktır. 11 Ağustos’ta komşu ASLAN takımyıldızı sınırları içine geçecek ve ay sonuna kadar bu takımyıldız sınırları içinde görülecektir.
GÜNEŞ’in doğma ve batması bu ay içersinde biraz daha değişecektir. Bu ayın ilk günlerinde Coğrafya Yönleri olarak bildiğimiz Tam Doğu ve Tam Batı noktalarından kuzeye doğru 24 derece iken ayın son günlerinde 14 derece uzaktaki bir konumdan doğup batacaktır. Bu açı her geçen gün azalacaktır. (23 Eylül günü Tam DOĞU ve Tam BATI noktalarından doğup batacaktır.)
Doğma ve batma saatleri her gözlem yerinde farklı olur. Bu zamanlara etki edenler, tarih (yani Güneş’in dikaçıklığı) ve gözlem yerinin enlemidir. Ülkenin tamamında aynı saat dilimi ve ortak bir zaman-saat kullanılır. Güneş, daha doğudaki bir gözlem yerinde batıdaki bir gözlem yerine göre daha erken doğar ve batar. Bu fark, iki gözlem yeri arasındaki coğrafya boylamları farkına denk zaman farkı kadardır.
( Örneğin Ankara’nın Coğrafya Boylamı yaklaşık 32.8 derece doğu, İzmir’in ise 27.1 derece doğu boylamı, buna göre aralarındaki boylam farkı yaklaşık 5.6 derece olur. Her bir derece Güneş’in hareketine uygun olarak 4 zaman dakikasına denk gelir. Buna göre 5.6 x 4 = 22.4 dakika eder. Öyleyse Güneş, 1 Ağustos günü Ankara Öğlen çemberinden saat 12:54 te geçecek ise, İzmir öğlen çemberinden yaklaşık 22.4 dakika sonra yanı yaklaşık 13:17 de geçecek demektir. Daha doğudaki iller için hesap yapılırken boylam farkına denk zaman değeri çıkartılır. Bu ayrıntıyı da unutmayalım…Peki neden tam saat 13:00 da geçmez… “Eşleksel Güneş Saati Yapıyoruz” başlıklı yazıda bu konu ele alındı, bilginiz olsun.
Güneş’imiz bu ay içinde de yıllık görünür hareketi sırasında Güneye doğru yer değiştirmesini sürdürecektir. Ağustos ayı süresince Ankara’da 12:54 ile 12:48 saatleri arasında öğlen çemberinden geçecektir. Diğer kentlerin Ankara’ya göre boylam farklarına uygun olarak, doğusundaki kentlerde daha erken, batısındaki kentlerde ise daha geç geçecektir.
Tam bu geçişler sırasında yani tam öğlen zamanında Güneş’in ufuktan yüksekliği Ağustos ayı süresince yaklaşık 68-58 dereceler arasında olacaktır. ( Yaklaşık 40 derece Coğrafya enlemli Ankara’ya göre verilen bu değerler, güneye doğru kaç derece giderseniz ufuktan yüksekliği o kadar artar.. Kuzeye giderseniz azalır.)
Ağustos ayı içinde gündüz süresinin uzunlukları da azalmasını sürdürecektir. Ayın ilk günü yaklaşık olarak 14sa 16dk olan gündüz süresi ayın son gününde 13 sa 07 dk olacaktir. Yani Gündüz Süresi her geçen gün kısalmayı sürdürüyor.
( Burada unutulmaması gereken özellik ; Türkiye’mizin doğusu ile batısı arasındaki doğma-batma saatleri arasındaki fark yaklaşık 1 saat civarındadır, ancak enlemler arasındaki küçük zaman farkları dikkate alınmadığında gündüz süresi ülkemizin her yerinde yaklaşık aynı uzunlukta olur.)
Türkiye’mizin doğusundan VAN, ortasından ANKARA ve batısından da İZMİR kentleri için AĞUSTOS ayının ilk, orta ve son günlerinde Güneş ile ilgili zamanlar ; öğlen-meridyenden geçiş zamanı, yüksekliği ve uzaklığı aşağıdaki çizelgede verilmiştir. Değerleri karşılaştırarak yukarıda metin olarak verilen bilgileri irdelemenizi öneririm.
———————————————————————————————————————–
AY
AY, Ağustos ayı süresince elips şeklindeki yörüngesinde dolanırken yörüngesinin enberi ve enöte noktalarından geçiş tarihleri ile bu tarihlerdeki AY- YER uzaklıkları aşağıdaki gibidir. AY, Ağustos ayı içinde yörüngesinin YER’e en yakın olduğu enberi konumundan iki kez geçecektir
02 AĞUSTOS : AY, Enberi ( YER’e en yakın ) konumunda : 359 398 km
17 AĞUSTOS : AY, Enöte ( YER’e en uzak ) konumunda : 406 244 km
30 AĞUSTOS : AY, Enberi ( YER’e en yakın ) konumunda : 357 176 km
AY’ın EVRELERİ :
Ay’ın Yer etrafındaki yörüngesinde dolanmasının sonucu olarak, Güneş – Yer – AY açısı sürekli değişir ve farklı tarihlerde YER den AY’a bakıldığında AY’ın Güneş tarafından aydınlatılmış olan olan yarısının YER’den farklı biçimlerde görünmesi AY’ın EVRELERİ’ni oluşturur.
AY kendi ekseni etrafında 27,32 günde bir kezdöner. Bu dönme sırasında Güneş ışınları tıpkı Dünya üzerinde Gece-Gündüz olayı olduğu gibi AY’ın yarısını aydınlatır, diğer yarısı karanlıkta kalır. Dönme nedeniyle de aydınlık kısımları gündüzü yaşar, karanlık kısımları da geceyi. Dönme süresi 27,32 gün olduğundan AY yüzeyinde yaşıyorsanız yaklaşık 14 gün gündüz, 14 gün gece olacak demektir. Buradan anlaşılacağı gibi AY bir yarısı hep karanlık olmaz. AY’ın sürekli olarak bir “Karanlık Yüzü” yoktur. Her tarafı dönme sonucu Güneş ışığı alır.
Yeniay : 01 Ağustos İlkdördün : 07 Ağustos
Dolunay : 15 Ağustos Sondördün : 23 Ağustos Yeniay : 31 Ağustos
AY, Yer etrafındaki yörüngesinde dolanırken, gökyüzünde hergün GÜNEŞ’ten açısal olarak yaklaşık 13 derece doğuya doğru uzaklaşır ve bunun sonucu olarak aynı gözlem yerinde hergün bir önceki güne göre yaklaşık 45-50 dakika daha geç doğar.
AY’ın evrelerine bakarak doğma batma zamanlarını tahmin edebilirsiniz.
YENİAY evresinde ise Güneş ile hemen hemen aynı doğrultuda olacakları için aynı saatte doğar ve batarlar. Bu evrede iken bize dönük olan yüzü karanlık olacağı için ve ayrıca Güneş ışınları etkisi ile görülemez. Güneş Tutulmaları bu evre sırasında oluşur.
İLKDÖRDÜN evresinde : GÜNEŞ öğlen çemberimizde iken, doğu ufkumuzdan AY doğar, GÜNEŞ battığında ise AY Güney yönümüzde Öğlen Çemberimizde görülür. Gece yarısı olduğunda AY batar.
DOLUNAY evresinde : Yerdeki gözlemciye göre GÜNEŞ ile ters-karşı tarafıta yeralır. GÜNEŞ batarken doğar, bütün gece gökyüzünü aydınlatır, GÜNEŞ doğarken AY batar. AY Tutulmaları bu evre sırasında oluşur.
SONDÖRDÜN evresinde : Gece yarısı olduğunda doğar, sabah GÜNEŞ doğarken AY güneyde en yüksek konumunda olur. Öğlen olduğunda ise günortasında AY batar.
Bunları biliyor muydunuz ?
AY yüzeyinde, Dünya’ya bakan tarafta oturuyor olsaydınız ;
DÜNYA’mız gökyüzünde hep aynı yerde duruyor olacaktı..
Dünya’mıza baktığınızda AY’ın dünyada oturanlara gösterdiği gibi evreler gösterdiğini görecektiniz.
GEZEGENLERİN
GÖZLENEBİLİRLİĞİ
Bilgi Notu :
Tutulum düzlemine yakın olan, ZODYAK Kuşağı içinde dolanan Gezegenler ve AY , Güneş’in Doğu tarafında olması durumunda, Güneş battıktan hemen sonra Batı gökyüzünde görünürler. Güneş’in Batı tarafında olanlar ise, Güneş sabah doğmadan önce doğarlar. Bu gökcisimleri Güneş’e açısal olarak ne kadar uzak olurlarsa o denli fazla süre gözlenebilirler.
Yukarıdaki görüntüde Güneş ve Gezegenlerin boyutları (çapları) orantılıdır. Birbirleri ile karşılaştırılabilir. Ancak Uzaklıkları ölçekli değildir. Sadece Güneş’e uzaklık sırasındadırlar.
Gezegenlerin Güneş Sistemi içindeki konumları, uzaklıkları, görünümleri gibi bir çok özelliği, tarih değiştirerek görebileceğiniz bazı web sayfalarının adresleri aşağıda. İstediğiniz tarihteki konumlarını, Dünyamıza ya da Güneş’e uzaklıklarını görebileceğiniz birkaç örnek. Buna benzer örnekleri sizler de internette bulabilirsiniz.
http://www.astronoo.com/en/articles/positions-of-the-planets.html
https://in-the-sky.org/solarsystem.php
https://www.timeanddate.com/astronomy/planets/distance
Başka bilgiler de istiyorsanız ;
http://www.astronomidiyari.com
https://www.nasa.gov/audience/foreducators/index.html
https://www.facebook.com/populerastronomi/
Çıplak göz ile görebileceğimiz gezegenlerin Ağustos ayı içinde konumları ve gözlenebilirliklerini inceleyelim şimdi de ;
MERKÜR ; Ağustos ayının ilk günlerinde Güneş’in batısında 13 derece açısal uzaklıkta olacak olan haberci gezegenin ay sonuna doğru bu açısal uzaklıkğı 4 derece civarında olacaktır..
Bu ayın ilk günlerinde İKİZLER takımyıldızında gözlenecektir, Batı yönündeki “Geri Hareketini” bu ilk günlerde bitirerek Doğu yönündeki olağan hareketine başlayacaktır. 10 Ağustos günü YENGEÇ ve 23 Ağustos günü ASLAN takımyıldızı sınırları içine geçecektir.
“Tüm gezegenler yörüngelerinde doğu yönünde olağan dolanma hareketlerini yaparlar. Geri yönde hareketleri olmaz. (Geri Hareket) denilen Batı yönündeki hareket ögrünür harekettir. Güneş etrafında dolanan gezegenlerin dolanma hızları ve dönemleri farklıdır. Güneş’e doğru daha içerde olan gezegen açısal olarak daha hızlı dolanır. Bunun sonucu olarak bazı yörünge konumlarında gökyüzünde sanki geri gidiyormuş gibi görünür. Sadece açısal hız farkından ortaya çıkan gerçek olmayan sadece görünür olan bir harekettir. Gerçek olan , hepsi aynı yönde dolanırlar.”
Ağustos ayı içinde ilerleyen günlerde Güneş’e açısal olarak yaklaşacak ve gözlenemeyecektir.
VENÜS : Ayın ilk günlerinde YENGEÇ takımyıldızında yeralacak olan gezegen 12 Ağustos günü ASLAN takımyıldızına geçecektir. Ağustos ayı içinde Güneş’e açısal olarak yakın olacak ve gözlenemeyecektir.
MARS : Ayın ik günlerinde Güneş’in Doğu tarafında 11 derece açısal uzaklıkta bulunacak olan “Kızıl Gezegen” Ağustos ayı süresince ASLAN takımyıldızı sınırları içinde hareketini sürdürecektir. Güneş’in gökyüzündeki doğuya doğru görünür hareketinin daha hızlı olması nedeniyle, ilerleyen günlerde açısal olarak Güneş’e daha yakın olacak ve gözlenemeyecektir.
24 Ağustos günü MARS ve VENÜS çok yakın görünümde olacaklar ancak açısal olarak Güneş’e yakın olmaları nedeniyle bu yakınlaşmayı gözleyemeyeceğiz.
JÜPİTER : Bu ayın ilk günlerinde Güneş’in doğusunda açısal olarak Güneş’e yaklaşık 123 derece uzaklıkta iken, YILANCI takımyıldızı içinde konumu fazla değişmemesine karşın, Güneş’in doğuya doğru hareketi nedeniyle ay sonuna doğru Güneş’ten Doğu tarafında açısal olarak yaklaşık 95 derece uzaklıkta olacaktır.
Ayın ilk günlerinde Güneş batmadan yaklaşık iki saat önce doğmuş olacaktır. Her geçen gün Güneş battığında daha yüksek konumda olacak ve Güneş doğuncaya kadar -2,5 kadir den daha parlak görünümü ve parlak GALİLEO Uyduları ile ile güzel bir gözlem hedefi olmayı bu ay da sürdürecektir. Güneş batmadan önce, doğu ufkunda parlak Jüpiter’i gün ışığında görmeyi hiç denediniz mi ??
SATÜRN : Ağustos ayı içinde YAY takımyıldızındaki konumu fazla değişmeyecek olan ve “Halkaların Efendisi” de denilen bu güzel görünümlü dev gaz gezegen, ayın ilk günlerinde Güneş’in Doğu tarafında ve 155 derece açısal uzaklıkta olacaktır. Bu tarihlerde Günbatımı sonrasında doğacak ve gece boyunca gözlenebilecektir. 0.5 kadir parlaklığı ve görkemli kuşağı ile iyi bir gözlem hedefi olan gezegen ayın son günlerinde ise Güneş’e doğu tarafında yaklaşık 125 derece açısal uzaklıkta olacaktır.
Ağustos ayı süresince de gece yarısından sonra Güney gökyüzümüzde yine görsel şölen var, kaçırmayın. Gökyüzünün izlenmeye değer parlak gezegenleri ( Jüpiter, Satürn ) AKREP ve YAY takımyıldızlarının ev sahipliğinde gökyüzünü süsleyecekler. Jüpiterin meşhur Galileo Uyduları, Satürn’ün muhteşem halkası. İçinde bulunduğumuz SAMANYOLU Gökadasının merkezinin doğrultusu da bu bölgede, YAY takımyıldızı sınırları içinde. Parlak görünümü ile Samanyolu ışıkları ve merkez doğrultusunda yeralan çok sayıda parlak derin uzay cisimleri bu görsel şölene ortaklık edecekler.
Yapacağınız tek şey, uykunuzdan biraz vazgeçip gece yarısında Güney yönünüzde göyüzüne bakmak. Elbette ışık, hava, çevre kirlilikleri olmayan bir yerde olmalısınız bu güzellikleri görebilmek için. Kaçırmayın….
Gökyüzünüz açık olsun, ışık-hava ve çevre kirliliği sizin oralara uğramasın..(Hayal etmesi bile güzel..)
KAHRAMAN (PERSEIDS)
GÖKTAŞI YAĞMURU
12/13Ağustos
1862 yılında Lewis Swift and Horace Tuttle tarafından keşfedilen 109P/Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının çekirdek çapı yaklaşık 25-30 km kadar. Yörünge dönemi yaklaşık 133 yıl. Güneş’in etrafından önceki geçişi 1992 yılında oldu. Bir sonraki geçişi 2126 yılında olacak. Biz görebilir miyiz acaba ?
Güneş etrafındaki yörüngesine bıraktığı toz, taş parçacıklarının çok fazla sayıda YER atmosferine girmeleri bu yağmuru oluşturuyor. Dünyamız bu tozlu-taşlı artıkların olduğu yörünge kalıntıları içinden bu tarihlerde geçer ve her yıl aynı tarihlerde bu göktaşı yağmuru tekrarlar. Giovanni Schiaparelli 1865 yılında Perseid göktaşı yağmurunun kaynağının bu kuyrukluyıldız olduğunu ilk kez ortaya koymuştur.
17 Temmuz – 24 Ağustos tarihleri arasında etkin olacak bir yağmur. En etkin olacağı gece 11/12/13 Ağustos geceleri ve civarındaki geceler.
Saniyede yaklaşık 60 km lik hızlarla Yer atmosferine girecek olan toz-taş parçacıkları, sattte 60-100 arası göktaşı izi olması bekleniyor. Elbette, bütün izleri göremeyiz, ancak AY, bu günlerde 15 Ağustos taki DOLUNAY evresin öncesinde olacak. Bu nedenle de gökyüzü parlaklığı biraz fazla olacak ve sönük göktaşı izleri gözlenemez olacaktır. Ay Batı ufkuna yaklaştıkça sabaha yakın saatlerde bu etki çok azalacaktır.
Ay’ın etkisi 09/10 Ağustos günlerinde daha az olur ve bu tarihlerde de Perseidler az sayıda da olsa daha rahat görülebilir.
Göktaşı izleri genel olarak Kahraman (Perse ) takımyıldızı doğrultusundan başlayacak. Kahraman takımyıldızı ise bu tarihlerde akşamın ilerleyen saatlerinde Kuzey-Doğu ufkumuzdan yükselmeye başlayacak. Sabaha kadar gözlem yapılabilecek demektir.
Ne yapmalıyız? Öncelikle güvenli, ışık kirliliğinin olmadığı karanlık bir ortam bulmalıyız. Mat, minder vb. gibi uygun şeyler üzerine uzanıp Kuzey-Doğu ufkumuzda yükselmekte olan Kahraman (Perse) takımyıldızı bölgesine doğru bakarak gökyüzünü izlemeliyiz. Gözlerimizin karanlığa alışması, gözleme hazır hale gelmesi , uyum sağlaması için en az 20 dakika karanlık ortamda olması gerekir. Daha keyifli gözlem için bu etkinliğe severek katılmış bir arkadaş gurubu, demlenecek çay olmalı, arada yapılacak gökbilim sohbetleri bu etkinliği güzelleştirmeli..
GÜNLERE GÖRE GÖKOLAYLARI
ÇYG : Açısal olarak Çok Yakın Görünümde ,
YG : Açısal olarak Yakın Görünümde
01 Ağustos : Ay YENİAY evresinde
01 Ağustos : AY, Mars ile YG
09 Ağustos : AY, Jüpiter ile ÇYG
02 Ağustos : AY, Enberi ( YER’e en yakın ) konumunda : 359 398 km
02 Ağustos : AY, REGULUS ( Aslan takımyıldızının en parlak yıldızı Alfa Leo ) ile YG
07 Ağustos : Ay, İLKDÖRDÜN evresinde
12 Ağustos : AY, Satürn ile YG
12/13 Ağustos : PERSEID ( KAHRAMAN ) Göktaşı yağmuru
15 Ağustos : Ay, DOLUNAY evresinde
17 Ağustos : AY, Enöte ( YER’e en uzak ) konumunda : 406 244 km
23 Ağustos : Ay SONDÖRDÜN evresinde
24 Ağustos : AY, ALDEBARAN (BOGA takımyıldızının en parlak yıldızı Alfa Tau ) ile YG
24 Ağustos : VENÜS ve MARS ÇYG
30 AĞUSTOS : ZAFER BAYRAMI
30 Ağustos : AY, Enberi ( YER’e en yakın ) konumunda : 357 176 km
30 Ağustos : Merkür – AY – Regulus ÇYG
31 Ağustos : Ay YENİAY evresinde
————————
2 yorum
demin ay 5 dk ivinde güneş gibi battı. 12 agustos saat 3.10 civarı. bu nasıl oldu anlamadım. izah edecek varsa sevinirim. simdiden teşekkürler.
Merhaba yazı için teşekkürler. Çok faydalı olmuş. Ancak bir konuyu anlamadım. Yalnızca dış gezegenler geri hareket yapmıyor muydu? Merkür nasıl görünür geri hareket yapıyor?