Aksaray Astronomi Eğitimi Bilim Okulu

Etkinlik Tarihi: 8 Temmuz 2013 14 Temmuz 2013
Katılımcı sayısı: 30
Etkinlik Bilgileri: 

asu_ana_foto

Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nden Doç Dr. Özgül Keleş’in yürütücülüğünü üstlendiği ve TÜBİTAK tarafından desteklenen Aksaray Astronomi Bilim Okulu projesini gerçekleştirdik.

30 yüksek lisans ve doktora öğrencisine astronomi anlatıldı. Temel bilgiler, çeşitli etkinlikler ve teleskop gözlemlerine yer verildi. Teleskop gözlemleri için biri ATY-2009 el yapımı teleskopu olmak üzere üç teleskop kullanıldı. Dersler Prof. Dr. Dursun Koçer, Prof. Dr. Zeki Aslan, Prof. Dr. Zeynel Tunca, Prof. Dr. Ethem Derman, Prof. Dr. Bilal Güneş, Prof. Dr. Salih Ateş, Doç Dr. Ali Eryılmaz başta olmak üzere astronomideki temel bilgiler ve ilköğretim ve ortaöğretimde astronomi öğretimi ve karşılaşılan zorluklar temelinde anlatıldı.

Bize Yaz üçgeni adı bu seminerde konuldu. Komisyon* kararıyla Altair (Ümit), Vega (Mert) ve Deneb (Tahsin) bu sayede onurlandırıldı. *Komisyon: Prof. Dr. Dursun Koçer, Prof. Dr. Zeki Aslan, Prof. Dr. Ethem Derman, Prof. Dr. Zeynel Tunca ve Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Yelkenci.

Etkinlikler ve gece gözlemleri Yrd. Doç Dr. Ayşegül Yelkenci, amatör gökbilimciler Ümit Fuat Özyar (Aksaray), Tahsin Demirciler (Denizli) ve Mert Koçer (Kuşadası) liderliğinde gerçekleştirildi. Etkinlikte ayrıca güneş lekesi gözlemine de yer verildi.

Proje kapsamında gökyüzü neden mavi, basit roket yapımı, iğne deliği kamerası, güneş saati, karadelik gibi basit deneysel gereçler üretildi.

İzlenimler: 

Katılımcılar gökbilimin farkına vardılar. Katılımcılar ilk kez bir teleskopla Satürn, çift yıldız gözlemi, bulutsu ve yıldız kümeleri gözlemi yaptılar. Bu gözlemler sırasında oldukça heyecanlıydılar. Yaptıkları basit deneysel ya da gözlemsel araçlarla eğlendiler ve bilgilendiler. Bu tür projelerde teleskop kullanımına da yer verilmesi gerektiği ortaya çıktı. Katılımcılar gökyüzündeki cisimleri gördükten sonra projede yer almamasına karşılık teleskopla bu cisimleri bulmaya çalıştılar. Bundan sonraki herhangi bir astronomi ağırlıklı prıojede mutlaka teleskop kullanımına yer verilmesi gerektiği sonuç panelinde de dile getirildi. Ayrıca Stellarium gibi gökyüzü programlarına daha fazla yer verilmesi de dile getirilen isteklerden biriydi.

 

Ethem hocam Yaz Üçgeninin arasına giren Ay-dede gibi hatıra fotoğrafı çektirmek istedi. Vega o sıralarda biraz uzaktaydı sanırım, Altair ile Ay’ın arasında ancak görülebildi.

Ve heyecan doruk noktada. Kimin roketi en yükseğe çıkıp ISS’ye değecek. Biz ISS’ye roketleri bir türlü değdiremeyince ISS bizim roketlere değmek için acil iniş istedi. Ortaya çıkabilecek skandal son anda engellendi.

944740_10151696118654158_1989376461_n

Koca yüksek lisans öğrencisi olan öğretmenler ellerine kabloları verince çocukluklarına döndüler. Arka planda kırmızı gömleğiyle göz alan Mert onları çocuk olmadıklarını ikna etmeye çalışırken görülüyor.

992788_10151671992123820_1600409953_n

O güne kadar ikimizde de iki teleskop olmasına karşılık fırsat bulup gözlem yapamayan iki güya amatör gökbilimci heyecanla Güneş’i izliyor. “Mert o sıra sana zor gelir” diyen sevgili Dursun hocamın sesi kulaklarımda hala.

 

 

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.