TEMMUZ AYINDA
GÜNEŞ :
GÜNEŞ’imiz Temmuz ayının ilk yarısında İKİZLER takımyıldızı sınırları içersinde bulunacaktır. 20/21 Temmuz gecesi komşu YENGEÇ takımyıldızı sınırları içersine geçecek ve ay sonuna kadar bu takımyıldız sınırları içersinde görülecektir.
GÜNEŞ’in doğma ve batması bu ay içersinde biraz daha değişecektir. Bu ayın ilk günlerinde Coğrafya Yönleri olarak bildiğimiz Tam Doğu ve Tam Batı noktalarından kuzeye doğru 30 derece iken ayın son günlerinde 22 derece uzakta bir konumda doğup batacaktır. Bu açı her geçen gün azalacaktır. 23 Eylül günü Tam DOĞU ve Tam BATI noktalarından doğup batacaktır.
Doğma ve batma saatleri her gözlem yerinde farklı olur. Bu zamanlara etki edenler, tarih yani Güneş’in dikaçıklığı ve gözlem yerinin enlemidir. Doğudaki bir gözlem yerinde batıdaki bir gözlem yerine göre daha erken doğar ve batar. Bu fark, iki gözlem yeri arasındaki coğrafya boylamları farkına denk zaman farkı kadardır.
Güneş’imiz yıllık görünür hareketi sırasında Güneye doğru yerdeğiştirmesini sürdürecektir. Temmuz ayı süresince Ankara’da 12:52 ile 12:55 saatleri arasında öğlen çemberinden geçecektir. Diğer kentlerin Ankara’ya göre boylam farklarına uygun olarak, doğusundaki kentlerde daha erken, batıdaki kentlerde ise daha geç geçecektir. Tam bu geçişler sırasında yani tam öğlen zamanında ufuktan yüksekliği Temmuz ayı süresince yaklaşık 73-68 derece arasında olacaktır.
Temmuz ayı içinde gündüz süresinin uzunlukları da azalmasını sürdürecektir. Ayın ilk günü yaklaşık olarak 14 sa 50 dk olan gündüz süresi ayın son gününde 14 sa 10 da olacaktir.
03/04 TEMMUZ 2017
Güneş’e en uzak konumda olduğumuz gün ! Peki, bu sıcaklar da ne böyle ??
Yerkürenin Güneş etrafında dolandığı yörünge ( ya da Güneş’in Yerküre etrafında dolandığı görünür yörüngesi) bir elipstir. Güneş’imiz bu elipsin odaklarından birinde bulunur. Dünyamız yörüngesinde dolanırken, yörünge üzerinde bulunduğu noktanın Güneş’e uzaklığı sürekli değişir.
03/04 Temmuz gecesi bu uzaklık en büyük değerde ( 152,092,504 km ) olacak.
4 Ocak 2017 de en yakın konumda iken uzaklığımız 147,100,998 km
03 Ocak 2018 günü bu uzaklık değeri 147,097,233 km olacak.
Güneş bize en uzak konumda olmasına karşın Dünyamız üzerinde Kuzey yarıkürede en sıcak günler yaşanmaktadır. Mevsimler üzerinde ve sıcaklığın fazla olmasında esas etkenin Yer-Güneş uzaklığının olmadığını da yaşayarak öğreniyoruz. Güneş’e en uzak ve en yakın olduğumuz konumlardaki uzaklık farkı (yaklaşık 5 milyon km… oran olarak : % 3,3 ) mevsimler üzerinde o kadar etkili olmuyor. Esas etki, Güneş ışınlarının geliş açısı, ne kadar dik ya da ne kadar eğik geldiği önemli. Kuzey yarıkürede Güneş’e yıl içinde Temmuz başında en uzak konumda olmamıza karşın, Güneş ışınlarının eğimi en fazla 21 Haziran’da ve sonrası bu günlerde oluyor ve bunun sonucu en sıcak günleri yaşıyoruz. Aşırı Sıcaklara dikkat….
Güneş, 21 Haziran’da gökyüzünde yıl içersindeki en yüksek konumunda olur ve yaklaşık 2 hafta sonra da YER-GÜNEŞ uzaklığı en büyük değerde olur.
AY
AY, elips şeklindeki yörüngesinde dolanırken ;
06 Temmuz günü enöte konumunda – YER’e en uzak konumda olup uzaklığı 405 950 km
23 Temmuz günü enberi konumunda – YER’e en yakın konumda olup uzaklığı 361 200 km
İlkdördün : 01 Temmuz Dolunay : 09 Temmuz
Sondördün : 16 Temmuz Yeniay : 23 Temmuz İlkdördün : 30 Temmuz
AY ;
01/02 Temmuz ve 28/29 Temmuz geceleri JÜPİTER ile BAŞAK takımyıldızı sınırları içinde yakın görünümde olacak.
06/07 Temmuz gecesi ise AY; SATÜRN ve AKREP’in kalbi ANTARES ( Alpha Sco) ile yakın görünümde güzel bir gözlem hedefi oluşturacak.
19/20 Temmuz gece yarısı BOĞA takımyıldızının en parlak yıldızı olan Aldebaran’ı (Alpha Tau )örtecek, bu örtme olayı her yerden gözlenmeyecek, ülkemizden örtme olmasa bile çok yakın görünümde olacaklar. Bu sırada VENÜS çok yakın bir konumda kendilerine eşlik edecek.
25 Temmuz günü, AY, MERKÜR ve ASLAN takımyıldızının en parlak yıldızı olan Regulus’u( Alpha Leo ) örtecektir. Gündüz olduğu için ülkemizden gözlenemeyecektir.
GEZEGENLERİN GÖZLENEBİLİRLİĞİ
MERKÜR :
Ayın ilk günlerinde GÜNEŞ’in batı tarafında, İKİZLER takımyıldızı sınırları içersinde ve Güneş’e açısal olarak yaklaşık 11 derece uzaklıkta bulunacak olan gezegen 4/5 Temmuz gecesi YENGEÇ takımyıldızı sınırları içine geçecektir. İlerleyen her gün, gökyüzünde doğuya doğru hareketini sürdürecek, 16/17 Temmuz’da ASLAN takımyıldızı sınırları içine geçecektir. 30 Temmuz’da ise Güneş’in batısında ve açısal olarak en uzak ( EBBU : 27 derece) konumda olacaktır. Gözlem için en uygun günler bu tarih öncesi ve sonrasıdır. Yine de ufka yakın, Güneş battıktan sonra kısa süre gözlenebilir. 25 Temmuz günü AY ve Regulus ile çok yakın görünümde olacaktır.
VENÜS : Bu günlerde gökyüzündeki yerdeğiştirmesi çok yavaş olan VENÜS ayın ilk günü Güneş’e olan açısal uzaklığı 45 derece iken ay sonunda bu açıklık 38 dereceye kadar azalacaktır. Sabah gökyüzünde Doğu ufkumuzda “Sabah Yıldızı” olarak yeralmaktadır. Güneş doğmadan 1-2 saat önce DOĞU noktasına çok yakın bir yerden doğacak ve Güneş doğuncaya kadar gözlenebilecektir. Ayın ilk günlerinde BOĞA takımyıldızı sınırları içersinde yeralacak, 29 Temmuz’da AVCI 2 gün sonra da İKİZLER tkımyıldızı sınırları içine geçecektir. VENÜS -4.1 kadir parlaklığı ile GÜNEŞ ve AY’dan sonra gökyüzünün en parlak görünen cismi olmayı sürdürecektir.
MARS : Temmuz ayı ilk günlerinde İKİZLER takımyıldızı sınırları içinden 17 Temmuz’da YENGEÇ takımyıldızı sınırları içine geçecek ve ay sonuna kadar bu takımyıldız sınırları içinde kalacak. Yaklaşık +1.7 kadir parlaklığı ile zor farkedilecek durumda olan “Kızıl Gezegen” Güneş’in Doğu tarafında yeralacak ve Güneş battıktan sonra Batı ufkumuzda ufka çok yakın bir konumda olacağı için gözlenmesi çok zor olacaktır. Güneş’e açısal olarak 8 derece uzakta iken ay sonunda Güneş ile aynı hizaya gelecek, 27 Temmuz günü KAVUŞUM konumunda olacaktır. Temmuz ayı süresince gözlenemeyecektir.
JÜPİTER : Gezegenlerin “Ağabeyi” olan bu dev gaz gezegenin Güneş ile arasındaki açısal uzaklık (u : uzanım açısı) Güneş’in Doğu tarafında hergeçen gün azalmaktadır. Ayın ilk günü 95 derece olan bu açısal uzaklık ayın son gününde 69 dereceye kadar azalacaktır. JÜPİTER’in BAŞAK takımyıldızı içindeki konumu çok az değişmesine karşın GÜNEŞ’in doğuya doğru yerdeğiştirmesi sonucu aralarındaki açısal uzaklık hergeçen gün azalmaktadır. Güneş battığında, Öğlen çemberini biraz geçmiş konumda görülmeye başlayacak ve gece yarısı olmadan batmuş olacaktır. Ancak gökyüzünde VENÜS kadar olmasa da -2 kadire yakın parlaklığı ve kendi etrafında dolanan görece parlak ve meşhur Galileo Uyduları ile keyifle gözlenebilecek bir gözlem hedefi olmayı sürdürecektir. Temmuz ayı süresince de BAŞAK takımyıldızı sınırları içersinde yeralmayı sürdürecektir.
SATÜRN : Gökyüzünün güzel görünümlü, “Halkaların Efendisi” denilebilecek halkalı dev gaz gezegeni olan SATÜRN, Temmuz ayı süresince YILANCI takımyıldızı sınırları içinde bulunacaktır Akrep’in Kalbi Antares’in doğusunda, yaklaşık 13-14 derece olan açısal uzaklığını koruyacaktır. Ayın ilk günlerinde Güneş battığında GüneyDoğu yönünde ufuktan 10-15 derece yükseklikte görünecek olan SATÜRN sabah gündoğmadan 1-2 saat önce batmış olacaktır. Her geçen gün ise daha erken batmış olacaktır. JÜPİTER kadar parlak olmasa da 0 kadire yaklaşacak olan parlaklığı ile rahatça gözlenebilecektir.
SATÜRN gezegeninin ilginç olmasını sağlayan halkasının görünümü sürekli değişmektedir. Bazen dünyamız, halkanın bulunduğu düzlemde bulunur ve halka sanki bir çizgi gibi görülür. Geçen uzun yıllar süresince halka düzleminin bize göre eğimi değişir. Bazen bu eğim en büyük olduğunda halkanın gözlemi en güzel olur. Halkanın ayrıntıları, arasındaki boşluklar, gezegen ile halka arasındaki boşluk vb halkanın yapısı çok belirgin olur. Astrofotoğrafçılar için güzel bir hedef olur.
2017 yılı işte böyle bir fırsatı size sunuyor. SATÜRN görünüm olarak en uygun konumda, kaçırmayın.
KUYRUKLUYILDIZLAR
Temmuz ayı içinde GÜNEŞ’e en yakın konumunda ve en parlak görünümünde olacak bir kuyrukluyıldızımız var gökyüzünde. 217P/LINEAR. BALİNA ve BOĞA takımyıldızları bölgesinde ve VENÜS gezegeninin komşuluğunda bulunacak.
16/17 Temmuz’da, yörüngesinin Güneş’e en yakın noktasından ( 185 milyon km ) geçecek olan kuyruklu yıldızın yörünge dönemi 7,7 yıl. Yani 7.7 yıl sonra tekrar bu konumda görebileceğiz kendisini. Saniyede 35 km hızla yolalıyor, en hızlı olduğu konumda. Yörüngesi üzerinde Güneş’ten 998 milyon km uzaklara kadar uzaklaşabiliyor.
En kötü tarafı ise sönük olması. Biraz büyükçe bir teleskopunuz varsa ancak görebilirsiniz. Niye mi yazdım ? Orada olduğunu bilmek bile güzel bence.
Johnson (C/2015 V2), P/2013 P5 (PANSTARRS), 29P/Schwassmann-Wachmann , 71P/Clark , 24P/Schaumasse ve diğerleri bu aylarda gökyüzümüzü süsleyen kuyrukluyıldızlar. Sönük olmaları nedeniyle çıplak gözle gözlenemezler, büyük teleskoplar ya da gökyüzü fotoğrafçılığı yapanların izleyebilecekleri durumdalar.
Yer ve tarih seçerek hangi kuyrukluyıldızları izleyebileceğinizi gösteren web sayfaları var.
DELTA KOVA(Delta Aquarids) GÖKTAŞI YAĞMURU 29/30 Temmuz
Çok fazla göktaşı izi gözleyemeyeceğiz, zayıf bir yağmur. Saatte 15-20 göktaşı izi sayılabilir. Belki de bir ateş topu yakalayabilirsiniz. Şansınıza..
Marsden-Kracht kuyrukluyıldızının yörüngesinde bıraktığı toz, taş-kaya parçaları ve gaz lardan oluşan kalıntılar bu yağmuru oluşturacak.
İlkdördün evresindeki ay gece yarısı batacak ve sabaha karşı gözlem için uygun bir karanlık gökyüzü olacak. Sabaha karşı, Güney-Doğu yönünde ufkun üzerinde yükselen KOVA takımyıldızın doğru bakmak yeterli.
Gökyüzünüz açık olsun..
Bilgi Notu :
Yerküremiz GÜNEŞ etrafındaki yörüngesini bir yılda tamamlar. Yerküre üzerinde gözlem yapıyorsanız, çevrenizdeki gökcisimlerinin hareketlerini farklı algılarsınız. Gözlediğiniz bu tür hareketlere “görünür hareket” adını veririz. Yerküredeki gözlemci olarak GÜNEŞ’i gözlediğimizde onun görünür hareketi sırasında hergün yaklaşık 1 derece doğuya doğru yerdeğiştirdiğini, bir yılda YER etrafında bir kez dolandığını gözleriz. Bu yer değiştirme, yerkürenin hareketi sonucunda gözlenen bir harekettir. Güneş’in gerçek hareketi değildir. Bu hareketi sırasında da bir yıl süresince aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi Burç adı
verilen 13 takımyıldızın sınırları içersinde yolalır.
Bilgi Notu :
GÜNEŞ’imizin bir yıl boyunca gökyüzünde izlediği çembere “TUTULUM” denilmektedir. Güneş, bu çember üzerinde hergün yaklaşık 1 derece doğuya doğru yolalır. Güneş ve Ay Tutulmaları, YER, AY ve GÜNEŞ tam bu çember üzerinde ve aynı hizada olduklarında gerçekleşir. Tutulum denmesinin nedeni de budur. Diğer gezegenler ve AY da bu çembere çok yakın dolanırlar. Hepsinin dolandığı, Tutulum çevresindeki band şeklindeki bu bölgeye ZODYAK KUŞAĞI adı verilir.
Uyarı..Öneri :
Gökyüzü gözlemi yapmayı düşünüyorsanız AY’ın ilkdördün evresine yakın günleri tercih etmelisiniz. Akşamın ilk saatlerinde AY gözlemi yapılır, sonrasında AY ışığının etkisi azalır ve batar. Bu saatten sonra da diğer gökcisimleri, derin uzay cisimleri rahatlıkla gözlenebilir. Elbette, gözlemlere olumsuz etki yapan çevre, ışık ve hava kirliliği olmaması gerekmektedir. Gözlem için, olanağınız varsa, kentlerin-yerleşim yerlerinin dışında, karanlık, ancak güvenli bir yer seçmeniz uygun olacaktır.
Bilgi Notu :
Gezegenler ve AY gibi Tutuluma yakın gökcisimlerinin Güneş’in Doğu tarafında olması durumunda, Güneş battıktan hemen sonra gökyüzünde görünürler. Batı tarafında olanlar ise, Güneş sabah doğmadan önce doğarlar. Bu gökcisimleri Güneş’e açısal olarak ne kadar uzak olurlarsa o denli fazla süre gözlenebilirler.
Yer’den bakıldığında, Güneş ve Gezegen doğrultuları arasındaki açıya o gezegenin uzanım açısı denir.
Yer ile Güneş arasında kalan “İç gezegenler” MERKÜR ve VENÜS’ün yörünge hareketleri sırasında UZANIM açılarındaki değişim ve özel konum
adlandırmaları aşağıdaki şekilde görülmektedir.
“Dış gezegen” ; MARS, JÜPİTER, SATÜRN ve NEPTÜN için uzanım açısındaki değişimler de aşağıdaki şekilde verilmiştir.
3 yorum
Sayın ilgili,
Paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.
İzin tarihlerimi gözlem tarihlerine göre önceden planlamak istiyorum
Gezegenlerin gözlenebilir günleri engeç kaç ay önceden belirlenebilir.
Bununla ilgili kaynak paylaşabilirmisiniz?
Merhaba Ercüment Yıldız,
Gezegenlerin gözlenebilir günleri yıllar öncesinden belirlenebilir.
Kaynak olarak, TÜBİTAK Ulusal Gözemevi her yıl ” Gökolayları Yıllığı” yayınlar, Bilim ve Teknik dergisi Aralık veya Ocak sayısı ile birlikte dağıtılır. Bu yayında yılın herhangi bir günü için önceden karar verebilirsiniz.
Bir başka ve keyifli bir yol daha var. STELLARIUM adında gökyüzü görünümü yazılımı var. Bu yazılımda, bulunduğunuz yeri seçiyorsunuz ve sonra istediğiniz tarihe giderek gün içinde saat saat gökyüzünün görünümünü görebilirsiniz. Gezegenlerin, Ay’ın ve diğer gökcisimlerinin ne zaman nasıl ve nerede görüneceklerini çok güzel gösteren ücretsiz bir programdır. Birçok amatör bu programı kullanır.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Yine de sorularınız olursa çekinmeden yazın lütfen…
Ercüment Yıldız bey, gezegenlerin konumu birkaç yıl içinde çok değişmez. Yani bu sene Jüpiter için yazılanlsr önümüzdeki yıl için de geçerlidir. Yine de genel olarak gezegenlerin hangi ayda görüneceğini içeren bir yıllık çalışma istiyorsanız TUG’un yıllığına bakabilirsiniz: http://www.tug.tubitak.gov.tr/goy.php
Bunun dışında Stellarium adlı ücretsiz programı bilgisayarınıza yükleyip istediğiniz tarihteki gökyüzünü görebilirsiniz: http://www.stellarium.org