Canavar Yıldızlar

Tarantula-nebula-central-region-hubble

Büyük Magellan Bulutunda bulunan Tarantula bulutsusunun merkezi bölgesi. Canavar yıldızlardan oluşan R136 kümesi görülüyor.

Başlığa bakıp da yıldızlar nasıl canavar olur diye sormayın lütfen, çok büyük kütleli yıldızlardan söz edeceğim. Fotoğrafta gördüğünüz bölge bizden 170 000 IY uzaklıktaki Samanyolunun uydusu Büyük Magellan Bulutu içinde bulunan Tarantula bulutsusunun merkezi bölgesi.En büyük ve en parlak yıldızlar sanki paketlenmiş buradaki küçük bir kümenin içine yerleştirilmiş.

Bu kümenin adı R136 ve içinde çok genç yıldızları barındırıyor. Burada çok büyük ve çok sıcak yıldızların olduğu bulundu. Bu tür yıldızlar en fazla ışınımlarını mor öte bölgede yayınladıkları için Hubble uzay teleskobunun mor öte filtresi kullanıldı. Araştırmacılar R136 içinde kütlesi 50 güneş kütlesinden (GK) büyük bir düzine yıldız yakaladı. Bunlardan dokuzunun kütlesi ise 100 GK’den büyüktü.

Daha da ilginci yine bu büyük kütleli grubun içinde kütlesi 250 GK’nden fazla R136a1 adlı yıldız evrende bilinen en büyük yıldızdır. Bu dev yıldızlar aşırı büyük olduğu kadar aşırı parlaktırlar. Dokuz yıldızın toplam ışıması güneşten 30 milyon kez daha fazla. Sadece birkaç IY içinde bulunan bu canavar yıldızları incelemek bilim insanlarının büyük kütleli yıldızların nasıl oluştuğu konusunu anlamalarına neden olacak.

Bu kadar bilimsel bilgiden sonra bu fotoğrafa tekrar bakın ve gökyüzünün ne kadar güzel, cazibeli ve çekici olduğunu anlamanızı istiyorum. Sevgilerimle….

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.