Türkiye’de Bilim Eğitiminin Geliştirilmesi Açısından Astronomi Alanında Yapılanlar: Astronomi Öğretmen Seminerleri (AÖS) Örneği

2006 yılında ülkemizin de içinde bulunduğu bir kuşakta yaşanan Güneş tutulması olayı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi imkanları ve TÜBİTAK Başkanlığından alınan destekle Antalya’nın Side beldesinde, 61 farklı ilde, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) kadrosunda görev yapmakta olan öğretmenlerin katıldığı bir eğitim toplantısı ve gözlem etkinliği ile
gerçekleştirilmiş, ardından 2009 yılına kadar öğretmenlerin talepleri ile gerçekleştirilen bazı küçük toplantılarla devam etmiştir. 2009 yılının Birleşmiş Milletler Örgütünün Bilim Komisyonu tarafından Astronomi Yılı ilan edilmesi ile Türkiye’de öğretmenlerin de katılım sağladığı birçok nitelikli etkinlik yapılmıştır. Bu etkinliklerden belki de en verimli olanları öğretmenlere yönelik yapılanlar olmuştur. Özellikle İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından
yapılan ve 100 öğretmenin davet edildiği, kısaca “ATY 100 Teleskop Yapım Atölyesi” olarak adlandırılan bu etkinlik MEB öğretmenleri içinde Astronomi bilim alanına odaklanmış onlarca öğretmenin yetişmesine neden olmuştur. İstanbul Şile’de üretilen 100 Teleskop bugün hala değişik okullarda öğrencilerin Astronomi gözlemi yapmasına hizmet etmektedir. 2009 yılından sonra kısa bir duraklama dönemi yaşanmışsa da 2011 yılından itibaren düzenli
olarak Astronomi Öğretmen Seminerleri (AÖS) yapılmaya başlanmıştır. Bu makalede AÖS’ler ile öğretmenlere yönelik düzenlenmekte olan çalışmalar, son olarak gerçekleştirilmiş olan AÖS-14 Düzce çalıştayına katılmış öğretmenler tarafından yapılmış değerlendirilmelere ait veriler ışığında irdelenmiştir. Yine bu makale ile AÖS’lere katılan öğretmenler açısından Astronomiye duyulan ilgi, verilen önem ve genel olarak Astronominin ülkemizdeki Bilim Eğitimine katkısını irdelemek amaçlanmıştır. Bu makalenin devamı niteliğinde yazılacak diğer yazılarımızda Işık Kirliliği (IK) konusunda öğretmen eğitimleri ve bu çalışmaların sahaya etkileri ile öğrencilerde Astronomi ve Çevre Eğitimi açısından bilinç gelişimine yapılan katkılar incelenecektir.

Yazının devamı için tıklayınız.

Bu yazı: 

Memduh Sami TANER*, Ömer MANAP*, Zeynel TUNCA**, Dursun KOÇER***, Zeki ASLAN****

*Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi, Antalya
**Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi (E), İzmir
***İstanbul Kültür Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi, İstanbul
****Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi (E), Antalya

tarafından kaleme alınmıştır.

2 yorum

  1. Bence harika çok açıklayıcı ve bilgilendirici bir yazı olmuş çok faydalanma fırsatı buldum sayenizde teşekkürler.

    • Memduh Sami TANER on 29/06/2017 at 15:28
    • Cevapla

    Değerli Hocalarım ve Değerli Astrobilgi takipçisi Öğretmen Meslektaşlar,
    Saygıdeğer Prof.Dr. Dursun KOÇER hocamızın aşağıda yazmış olduğu her cümleye can-ı gönülden katılıyorum. Öğretmenlerimizin düşünce boyutlu birikimlerini paylaşacakları yeni ve ferah bir alanın yaratılmış olması bence çok sevindiricidir. Fikir sahibi olmak, bireyin yaşamı boyunca istemli veya istemsiz geliştirdiği bir yönüdür. Edinilen bilgiler, tecrübe ve özgün yaşantılar sayesinde ortaya çıkan bu değerli sermayenin ziyan edilmemesi, yazılı hale getirilmesi gerekir. Öğretmen fikri sermayesinin eğitim alanında somutlaştırılması ile mesleki/eğitsel sorunlara çözüm önerilerinin geliştirilmesi başta öğretmenlerimize mesleki tatmin sağlayacak, eğitim sürecinde kendilerine dert edindikleri bazı konulara yönelik tartışma/üretme/düşünce gruplarının oluşumunu sağlayacaktır. Yazan, tartışan öğretmenlerin çoğalması ile ülkemizdeki eğitim ve bilim alanında değerli katkıların yaşanacağı şüphesizdir. Umarım gelecekte AÖS’lerde sunulacak öğretmen tebliğlerini de Anadolu Öğretmen Dergisi (AÖD) şemsiyesi altında biriktirmek ve “merak eden öğretmen” kitlesi için başvuru kaynağı haline getirmek mümkün olabilir, böylece bilim eğitimi alanındaki tüm gelişme ve haberleri öğretmenlere ulaştırdığımız bir düzlem oluşturabiliriz.
    Tüm AÖD yöneticilleri Naim ve Özgül hocalarımız başta olmak üzere tüm AÖD takipçlerine saygı ve sevgilerimi iletiyorum..
    (Bu metin bile AÖD için yeni bir yazı hazırlığı yapma konusunda şahsımı motive etmiştir, hissettiğim bu duyguyu yazmaktan ayrı bir keyif almaktayım. Tüm öğretmenlerimizin de yoğun olarak yazması ve paylaşması ümidiyle; iyi tatiller dilerim.)
    Memduh Sami TANER
    Antalya

    “Sevgili arkadaşlarım Özgül ve Naim,
    Bu emekleriniz için sizleri kutluyorum.
    Bir yayının hazırlanması, hayata geçirilmesi çok emek ve dikkat isteyen iştir. Ama daha da zor fakat önemlisi bu yayının sürekli olmasıdır.
    Biliyorum ki ikiniz de çok değerli ve birikimli birer eğitimcisiniz ve bu zorlukları yenerek binlerce öğretmenin e-ortamda ki sesi olacaksınız.
    Yazım kurallarınızdan ve eğitime bilimsel bakış açısından ödün vermeden bu zor ama çok değerli hizmeti sürdüreceğinize inanıyorum.
    Sevgi ile kucaklıyorum.”
    Dursun Koçer

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.