ASTEROİD 2012 TC4
(APOLLO grubundan bir asteroid – YER’e yakın geçiş yapacak..)
Güneş Dizgesi içersinde Mars ile Jüpiter gezegenleri arasındaki yörüngede yüzbinlerce asteroid ( küçük gezegen ) dolanmaktadır. ASTEROİD KUŞAĞI adı verilen bu bölgedeki asteroidlerden bazılarının yörüngeleri farklılık gösterir ve GÜNEŞ etrafındaki yörüngelerinde Dünyamıza yakın dolanırlar.
Asteroid kuşağının dışında yörüngelere sahip olan gruplar( APOLLOS, AMORS, ATENS ve ATİRAS ) vardır. Dünyaya yakın geçişleri olmaktadır. Bunlar, yörünge özelliklerine göre gruplandırılmışlardır. Bu gruplardan birisi APOLLO Asteroidleri grubudur. Bu grubun ortak özelliği ; yörüngelerinin yarıbüyük eksenleri, YER yörüngesinin yarıbüyük eksen uzunluğundan daha büyüktür.
Bu grupta yüzlerce asteroid bulunmaktadır. Bu asteroidler, yörünge hareketleri sırasında JÜPİTER‘in kütleçekiminden etkilenirler, yörüngeleri GÜNEŞ‘e yakın geçtiği için yüzeylerinde varsa buzların erimesi kütlelerini değiştirebilir ve yörüngelerinde değişimler olabilir. Bu düşünce ile, özellikle YER‘e yakın geçiş yapacak olanlar sürekli gözlenmektedirler. Olası olumsuzluklara karşı yörüngeleri daha duyarlı belirlenmektedir.
APOLLO grubu asteroidlerden, 2012 TC4 olarak kodlanmış olan asteroid 12 EKİM 2017 günü saat yaklaşık 08 de Dünyamıza yakın geçecektir.
2012 TC4 4/5 Ekim 2012 günü, Pan-STARRS gözlemevi çalışanları tarafından ilk kez gözlenmiştir. İlk gözlemlerin sonuçları olarak GÜNEŞ etrafındaki yörüngesinin dönemi 609 gün olarak belirlenmiştir. Kendi etrafında 12 saniyede bir dönen bu kaya parçasının çapı yaklaşık 20 m ( 10 m – 30 m, Şubat 2013 te Rusya’da Chelyabinsk kenti yakınlarında yeryüzüne yakın patlayan göktaşı boyutlarında.). Bir apartman boyutunda..
Boyutlarının çok küçük olması nedeniyle çok sönük ( en yakın konumda iken parlaklığının 13 kadir olması beklenmektedir ) olan bu cisimlerin bu nedenle de gözlenmesi çok güç olmaktadır. Çok sayıda gözlemevi, gözlemci, laboratuvar, araştırmacı grubu bu konularda ortak çalışmaktadırlar. Her yeni gözlem, cismin yörüngesini ve yapısını daha duyarlı olarak ortaya koyar. Böylece, Dünyamız için tehlike olasılığı sürekli izlenir.
Bu araştırma grupları tarafından 27 Temmuz ve 5 Ağustos 2017 tarihlerinde yapılan gözlemler sonrası daha duyarlı veri olarak, 2012 TC4 yörüngesinde Dünyamıza en yakın olduğunda uzaklığı yaklaşık 44 000 km olacaktır. Bunun anlamı, YER_AY uzaklığının yaklaşık sekizde biri uzaklıktan geçecek demektir.
Yanında yapılan açıklama ise daha güzel : Dünyamız için tehlike oluşturmayacaktır.
Bu konuda ayrıntılı bilgi için :
https://cneos.jpl.nasa.gov/news/news197.html
https://www.jpl.nasa.gov/news/news.php?feature=6906
http://sci.esa.int/home/30237-families-and-gaps/