Bu Astro Bilgi web sayfalarının nasıl başladığını Zeynel hocam Nasıl başladı? başlığı altında yazdı, bunun tohumlarının da on yıl önce 29 Mart 2006 Tam Güneş Tutulması sırasında yaptığımız öğretmenlere yönelik bir sempozyumda atıldığını belirtti. Ben bu tohumların nasıl atıldığını anlatarak Merhaba demek istiyorum.Öğretmenlere yönelik ilk eğitim çalışması yapma girişimimiz aslında biraz daha eski: 1996’da Uluslararası Astronomi Birliği (IAU) Antalya’da karbon yıldızları konulu bir sempozyum düzenledi, ben de bu sempozyumun bilimsel ve yerel düzenleme kurulunda görevli idim. IAU’nun astronomi eğitimi komisyonu ilgili ülkede orta öğretim öğretmenlerine yönelik eğitim çalışması yapıyordu. Malzemelerini IAU sağlıyor ama bu malzemelerinin çoğaltılmasını, öğretmenlere dağıtılmasını ve öğretmenlerin seçimini o ülkenin kendisinin yapması bekleniyordu. IAU’dan bize böyle bir öneri gelince, ben Milli Eğitim Bakanlığına yazdım, Antalya Milli Eğitim Müdürü ile görüştüm; öğretmenler için izin aldık ancak öğretmenlerin konaklama ve yol paralarını sağlama gibi sorunları aşamadık. Sonunda IAU’nun astronomi eğitimi komisyonu başkanına biz bunu maalesef yapamıyoruz diye yazdım. Hiç hoş karşılamadı!
29 Mart Tam Güneş Tutulması (TGT) bizim için yeni ve olağanüstü bir fırsattı. TUG yönetiminde Zeynel Tunca, Tuncay Özışık ve diğer arkadaşlarla bu fırsatı değerlendirme kararı aldık. Akademik Kurulumuz ve Yönetim Kurulumuz bu doğrultuda kararlar aldı. TUG bütçesinde öğretmenlerin konaklamasını karşılayacak bir kalem yoktu. TÜBİTAK başkanlığına yazı yazdım, sözlü olarak görüştüm. TGT deneyiminin ve TÜBİTAK’ın buna katkısının öğretmenler için önemli olacağını vurguladım. Kolay olmadı ama sonunda öğretmenlerimizi 5 yıldızlı bir otelde ağırlayabileceğimiz ödeneği aldık.
Milli Eğitimin Bakanlığının desteği, TUG ile MEB Eğitim Araştırma ve Geliştirme Daire (ARGED) Başkanlığı işbirliğinde, Fen Bilgisi ve Fizik öğretmenleri için 27-29 Mart 2006 tarihleri arasında Alanya, Okurcalar’da Meryan Otel’de “2006 Tam Güneş Tutulması ve Astronominin Fen Bilimleri Eğitimindeki Yeri”başlıklı bir sempozyum düzenledik. Bu düzen
Toplantının açış konuşması olarak öğretmenlere şöyle demiştim:
“Sayın öğretmenlerim. “2006 Tam Güneş Tutulması ve Astronominin Fen Bilimleri Eğitimindeki Yeri” Sempozyumuna hoş geldiniz. Matematik ve fizik bilgilerini kullanmadan evrendeki oluşumun, yapının, evrimin, doğal dengelerin güzelliğini ve inceliğini kavramak zordur. Bu nedenle fiziksiz ve matematiksiz astronomi olmaz. Astronomi bir uygulamalı fizik ve uygulamalı matematik dalıdır; eskiden daha çok matematik şimdi daha çok fizik. Bu toplantı ve toplantının programı buna göre yapılmıştır. Bugün astronomi ve fizik öğretiminin nasıl olması gerektiğini hep birlikte tartışacağız.”
Hocalarımız üç gün (27-29 Mart) orta öğretimde fizik, fen bilgisi ve matematik öğretiminde astronominin nasıl kullanılabileceğini anlattılar, örnekler verdiler, öğretmenlerden gelen soruları yanıtladılar.
Öğretmenlere 28 sorulu bir anket uyguladık. Bu ankete verilen yanıtların oranları 2006-toplantı-istatistiği sayfasında görülebilir. Bu ankete verilen cevaplardan ve derslerin işlenişi sırasında toplanan bilgilerden yaptığımız tespitler 2006-öğretmen-semineri-tespitleri sayfasında görülebilir. Bu iki belge, öğretmenlere yönelik (artık AÖS olarak kısalttığımız) eğitim çalışmalarımızın tohumlarının neden 2006 tam güneş tutulması sırasında atıldığının belgeleridir.
29 Mart günü hava açıktı ve 3,5 dakika süren tam tutulma bütün görkemiyle otel bahçesinde izlendi. Öğretmenlerimizin bu ender gök olayını izlemelerini ve gördüklerini- izlenimlerini öğrencilerine anlatmalarını amaçlamıştık, bu amacın gerçekleştiğini söylemek sanırım yanlış olmaz.
Son olarak, öğretmenlerden altığımız tepkileri bir cümle ile özetlemek isterim: bize şöyle diyenler çok oldu: “İlk defa bizlere değer verildiğini gördük, hem otel olarak hem eğitim olarak hizmet almanın keyfini yaşadık.” Aldıkları eğitimin keyfini yaşayan öğretmenlerimizden Tahsin Demirciler ve Mert Koçer şimdi aramızda, “Yaz Üçgeni”nin iki köşesi!
Zeki Aslan