MART Ayında Gökyüzü

MART ayında gökyüzü,  gözlemciler için güzel görünümler sunacak.

AY :

Dünyamızın biricik uydusu olan AY, dünyamızın çevresinde  yörüngesinde dolanırken   10 Mart günü Dünyamıza  bu ay içersindeki en yakın konumunda olacaktır ( yaklaşık 360 bin  km).

25 Mart günü ise  en uzak konumunda  olup yaklaşık 410 bin km  uzaktan geçecektir.

AY’ın Güneş ile konumuna göre oluşan  EVRE leri  bu ay içinde şöyle sıralanıyor.

01 Mart  Sondördün          09 Mart  Yeniay

15 Mart  İlkdördün            23  Mart   Dolunay           31  Mart   Sondördün

evreler

Yeniay evresindeki AY,  Güneş’e yakın görünümde olduğu için görünmez, bu günlerde geceler karanlık olacaktır.

İlkdördün evresindeki  AY  öğlen saatlerinde doğar, Güneş batarken  Güney yönünde gökyüzünde yeralır ve gece yarısı batar.

Dolunay evresindeki AY ise,  Güneş  batarken doğar ve bütün gece gökyüzümüzde  doğudan batıya doğru  giderek  bizleri aydınlatır ve  Güneş doğarken de batar.

Sondördün evresine geldiğinde ise Gece yarısı doğar ve sabaha karşı gökyüzünde Güney yönüne geldiğinde Güneş doğar ve AY da  öğle saatlerinde batar.

AY, yörünge hareketi  nedeniyle  hergün,  bir önceki güne göre yaklaşık 50 dakika daha geç doğar.

GEZEGENLER :

MERKÜR  ve VENÜS  gökyüzünde Güneş’e yakın görünümde olacakları için gözlenmeleri oldukça güçtür.

Mart ayının ilk günlerinde akşam hava karardığında,   Güney  yönüne baktığınızda,  gökyüzünün en parlak görünen yıldızı Akyıldız – Sirius   pırıl pırıl karşınızda görülecektir.   Hemen yakınındaki Avcı (Orion ) takımyıldızını,  özellikle avcının kemerini temsil eden  üç yıldız ( özel isimleri : Mintaka, Alnilam ve Alnitak ) ile hemen farkedeceksiniz.  Doğuya doğru baktığınızda ise  çevren (ufuk) düzleminden 20-25 derece yüksekte,  Akyıldız’dan daha parlak durumdaki   dev gaz gezegen  JÜPİTER parlamaktadır.

JUPİTER  8 Mart günü  Karşıkonumda olacak.

 jupiter

(Bir gezegen bu konumda  iken  bütün gece gökyüzünde görünür.  Tıpkı AY’ın Dolunay evresinde olduğu gibi bir konumdur bu. Dünya’dan baktığınızda  Güneş bir tarafta, gezegen ise tam ters yönde, karşı tarafta yeralır. Aralarındaki açı 180 derece olur.  Güneş batarken, karşıkonumdaki gezegen doğar ve bütün gece gökyüzünde batıya doğru yolalır ve sabah Güneş doğarken gezegen batar. )

Gecenin ilerleyen saatlerinde,  Batı yönünde  Akyıldız ve Avcı takımyıldızı batarken   JUPİTER  Güney yönünde  50-60 derece yükseklikte görülecek,  Doğu yönünde ise  MARS ve ardından SATÜRN  doğacak.  Sabaha karşı ise,  JUPİTER  Batı ufkuna yakın konumda görünürken, MARS ve SATÜRN  Güney yönünde  yaklaşık 30 derece yüksekte  görünecekler.

20 Mart  günü  Güneş,  Gök Eşleği(Ekvatoru)  üzerinde yeralacak, bunun sonucunda  Gündüz  ve Gece süreleri birbirine eşit olacaktır.  Bu konuma ve  bu tarihe   İlkbahar Ilımı   adı verilir.

21 / 22 Mart  gecesi  AY  ile  JÜPİTER  çok yakın görünümde olacaklardır. Bu sırada daha doğuda bulunan MARS,  SATÜRN ve  AKREP takımyıldızının  kalbi  olarak tanımlanan  ANTARES  birbirlerine yakın ve eşkenar üçgen köşelerinde gibi  görüleceklerdir.

29 Mart sabaha karşı  AY, Mars, Satürn ve Antares  birbirlerine  yakın konumda  görünecek ve astrofotoğrafçılar için güzel bir hedef olacaktır.

29 Mart

14 Mart Tıp Bayramının olduğu gün Ay,  Boğa Takımyıldızının en parlak yıldızı olan Aldebaran’ı  örtecek.   Ancak, Güneş   battığı sırada bu örtme bitmiş olacaktır. Ancak AY ve Aldebaran birbirine çok yakın görünümde güzel bir görüntü oluşturacaklar.

MART  ayı içersinde  iki tutulma gerçekleşecek.

8-9 Mart 2016 Tam Güneş Tutulması:   Tam tutulma süresi  en fazla  4 dakika 14 saniye sürecek olan bu tutulma  ülkemizden gözlenemeyecektir.

23 Mart 2016  günü gerçekleşecek olan  Parçalı Ay Tutulması  da ülkemizden gözlenemeyecektir.

Gökyüzü gözlemleriniz arasına ekleyebileceğiniz başka  ilginç olaylar da sözkonusudur.  Uluslararası Uzay İstasyonu(ISS)    Güneş ışığını yansıtarak geçerken bulunduğunuz yerden gözlenebilir. Benzer şekilde İridium uyduları için de sözkonusudur. Bu tür ilginç olayların gözlenebilirliği için  bakabileceğiniz bir web sayfası :

http://www.heavens-above.com/

Bu sayfalarda bulunduğunuz yeri işaretleyerek ve yüksekliğini  girerek kendi gözlem yeriniz için bütün verilere ulaşabilirsiniz. İncelemenizi öneririm.

Açık ve temiz gecelerde güzel gözlemler dileğiyle.

Zeynel Tunca

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.