Denizli Yıldızlardan Yıldızsılara (TÜBİTAK-4005)

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

Nalân Kaynak Anadolu Lisesi bünyesinde Havva Han ŞİMŞEK (Fizik), Tahsin DEMİRCİLER (Fizik) ve Başak TURHAN (Matematik) tarafından hazırlanıp TÜBİTAK’a sunulan ve desteklenen “4005 – Bilim ve Toplum Yenilikçi Eğitim Uygulamaları” projeleri kapsamında “Yıldızlardan Yıldızsılara” projesi 21 Temmuz 2015 tarihinde Denizli Akköy Sema Abdurrahman Karamanlıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Otelinde uygulanmıştır. Program 27 Temmuz 2015 tarihinde sertifika töreniyle sona ermiştir.

Proje kapsamında 21-27 Temmuz 2015 tarihleri arasında Türkiye genelinden yapılan başvurulara göre seçilen 30 Fizik öğretmeni ile 10 Matematik öğretmenine Astronomi alanında teorik ve uygulamalı eğitimler verilmiştir. Bu amaçla Prof. Dr. Dursun KOÇER, Prof. Dr. Zeki ASLAN, Prof. Dr. Ethem DERMAN, Prof. Dr. Osman DEMİRCAN, Prof. Dr. Serdar EVREN, Prof. Dr. Zeynel TUNCA, Aslı NACAR, Uğur İKİZLER, Mert KOÇER ve Ümit Fuat ÖZYAR Genel Astronomi bilgilerinin yanında lise müfredatı içerisinde yer alan Astronomi konularında ayrıntılı eğitim vermişlerdir. Ayrıca uygulama atölyeleri kurularak, aynalı teleskop ve mercekli teleskop yapabilme, teleskop kullanabilme, Gökyüzü fotoğrafçılığı, Güneş Saati, El Planetaryumu v.b. çalışmalarına yer verilmiştir. Otel bahçesine kurulan 50 cm ayna çaplı el yapımı teleskop ve 60 mm Güneş Teleskopu ile gökyüzü gözlemi yanında Nalan Kaynak Anadolu Lisesi Gözlemevinden derin uzay cisimleri gözlemleri de yapılmıştır. 24 Temmuz 2015 Cuma gecesi, Antik Dönemde Astronomi çalışmaları uygulaması, karanlık gökyüzü farkındalığı ve teleskopla Ay-Satürn yakınlaşması gözlemi Hierapolis Antik Tiyatroda yapılmıştır. Milat öncesi ve sonrası dönemlerde yaşamış Astronom ve Filozoflar olan Aristotales (Osman DEMİRCAN) , Pisagor (Ethem DERMAN), Thales (Dursun KOÇER), Batlamyus (Serdar EVREN), Anaksimandros (Zeki ASLAN) ve Hypetia (Başak TURHAN) tarafından Antik Dönem kıyafetleri giyilerek Astronomi konusundaki görüşleri teatral olarak canlandırılmıştır.

Projede, Astronominin uygulama alanı (laboratuvarı) tüm evren olduğundan yola çıkarak, katılımcılarla beraber gerçekleştirilen etkinliklerle doğrudan gökyüzüne bakarak gökcisimlerini inceleyip ayrıntıları fark edebilmeyi öğreterek Astronomi eğitiminde yeni bir yaklaşımın sunulması hedeflenmiştir.

Halk arasında yaygın olarak kabul gören bilimsellikten uzak astroloji, falcılık, ufoculuk v.b. inanışların aksine evrendeki gökcisimlerinin Dünyamıza ve günlük yaşantımıza etkilerini (Ay-Güneş Tutulmaları, med-cezir, meteor yağmurları, dolunay vb. ) bilimsel verileri esas alarak yorumlayabilmek ancak Astronomi konusunda doğru ve yeterli bilginin alınmasıyla mümkün olacağından yola çıkarak sahte bilim- bilim farkındalığı oluşturulması hedeflenmiştir. Lise seviyesindeki gençleri eğitecek öğretmenlerimizin de onları bilimsel bakış açısıyla doğru yönlendirebilecek donanıma sahip olmasını sağlamak projenin önceliği olmuştur.

 

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.