Aksaray’dan M13 Manzarası

1 Nisan 2016 günü Aksaray gözlemevine kavuştu. O günden bu yana yok teleskop ile kubbe ayarı, yok bilgisayar programları taraması ile uğraştım. Sonra aklıma CCD geldi. Hatırı sayılır meblağa alınan CCD ile hiç foto almamıştım, e ne duruyordum… Bir anda kendimi M13’de buldum.

Bu yazı M13’den ziyade gözlemevinin kuruluşundan sonraki kısa hikayesini içermektedir.

M13-20s

20s pozlama ile alınmış M13 görüntüsü. bu görselin bir başka ve yüksek ölçekteki versiyonu için fotoya tıklayınız. (Aksaray BİLSEM Gözlemevi, UFO)

m13-10s

M13’ün 10 saniye pozlama ile alınmış görüntüsü. İki fotoğraf arasındaki fark pozlama süresinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor (Aksaray BİLSEM Gözlemevi, UFO)

Evet, 1 Nisan günü anahtarı elime aldım ve hemen çalışmaya başladım. Önce Windows 10 denilen illet işletim sistemiyle boğuşmak zorunda kaldım. Çünkü bir türlü ASCOM yazılımını yükletmiyordu. Araştırdım, birşey yok. Derken ASCOM sevenlerin bir yahoo grubu kurduğunu farkettim ve hemen üye oldum. Buradaki yazışmalardan sorunu bir tek benim yaşamadığımı sevinçle karşıladım. Çözüm önerilerini tek tek denedim. Biri işe yaradı. Sorun Win10’a .Net Framework 3.5 ya da .Net Framework 4.0’ın yüklü olmaması idi. İşin ilginci Microsoft bu yazılımın yenisini kullandığı için sitesinden eski sürümünü kaldırmıştı. Neyse bir yerlerden  dosyayı bulup yükledim ve mutlu son, ASCOM yüklendi. (Burada ASCOM’a da kızmak gerek. İnsan driver’ını yenilemez mi?)

aksaray gozlemevi

Gözlemevinden bir kare.

Sorun bitmedi. bu sefer de ASCOM ile teleskop ve kubbe kartlarını çalıştırdığımda başka bir yazılımla örneğin Stellarium ya da Maxim DL ile teleskopu kontrol edememem oldu. Çünkü aynı portun başka bir yazılımla kullanılmasını Win10 engelliyor. Bu sorunu hâlâ çözemedim. Destek istiyorum….

Gelelim M13’e. Güzel bir yemeğin ardından şöyle bir balkona çıktım. Tam karşımda sırasıyla Satürn, Mars (asıl beni cezbeden o oldu) ve Jüpiter sıralanmıştı. Hemen arabaya atladım , doğru gözlemevine.

Kendimi bir anda teleskopun başında buldum, kendimi kaybetmişim. Hatırladığım son şey ise ekranda beliren M13 fotoğrafıydı.

M13 (NGC 6205) yıldız kümesi Herkül takımyıldızında yer almaktadır. 25000 ışık yılı uzaklıktaki kümede en az 100.000 yıldız olduğu düşünülüyor. 5,8’lik görünür parlaklık değeri karanlık bir yerde çıplak gözle görebileceğiniz anlamına geliyor, elbette fotoğraftaki gibi değil, daha çok küçücük bir leke gibi.

Bu fotoğraf CCD ile alınmış ilk görüntü ya da gökbilimcilerin deyimiyle ilk ışık oldu. Ancak, işin uzmanların farkedeceği küçük hata var. Onu görmüyorsanız görüntünün keyfini çıkarın. Hata ise küçücük bir netlik ayarından kaynaklanıyor.

Görüntü işleme de henüz yeniyim, o nedenle bu fotoğraflar çok fazla işlem görmedi. Asıl görüntüyü kaybetmeden bir iki düzeltme yaptım. Yavaş yavaş bu işi de öğrenip astrofotoğrafçıların arasına gireceğim ümidini taşıyorum.

Görüntülenen cisim: Messier 13 ya da NGC 6205

Teleskop: Meade LX200-12″

Kamera: SBIG 8300M-CCD

Yazılım: Maxim DL6 ve Registax 6

Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.