Samanyolu’nun açık ve Ay’ sız bir gecede gökyüzünde görülen çok sayıda yıldızdan oluşmuş bir bant yapı olduğu 17. yüzyılın başından beri bilinmektedir. Gökadamız içinde çoğunluğu güneş türü olan yaklaşık 200 milyar yıldız bulunmaktadır. 100.000 ışık yılı çapı olan Samanyolu Galaksisi yaklaşık 1.000 ışık yılı kalınlığındadır.
Güneş Samanyolu Galaksisi’nin merkezine yaklaşık 26 bin ışık yılı uzaklıktadır.Güneş, Samanyolu’nun oldukça tenha bir bölgesinde yer almaktadır. Galaksinin merkezindeki yıldızlar birbirine çok daha yakın ve yoğundur. Güneş, Samanyolu’nun merkezi etrafında dönmektedir. Bu dönüşünü yaklaşık 220 milyon yılda tamamlar.
Galaksi adının kökeni, eski Yunancada bizim galaksimizi belirtmek üzere kullanılan “sütlü, süt gibi, sütsü” anlamlarına gelen galaxias sözcüğü ya da “süt dairesi” anlamındaki kyklos galaktikos terimi midir? Bilmiyoruz. Bu terim ve dolayısıyla Batı kültüründe Samanyolu için kullanılan “Süt Yolu” terimi eski Yunan Mitolojisi’ndeki bir mitosdan kaynaklanır: Bir gece, Zeus ölümlü bir kadından yaptığı oğlu Herakles’i farkettirmeden uykuya dalmış olan Hera’nın göğsüne koyar. Bebek Herakles, Hera’nın memelerinden akan sütü içecek ve böylece ölümsüz olacaktır. Fakat Hera, gece uyanıp tanımadığı bir bebeği emzirdiğini farkedince onu fırlatıp atar ve boşalan memesinden çıkan süt de gece gökyüzüne fışkırıp akar. Hikâyeye göre geceleyin gökte sönük bir ışıkla pırıldar halde gördüğümüz “Süt Yolu” (Türkçe’de Samanyolu) denilen kuşak, böyle oluşmuştur.
Kaynak: wikipedia.org
Fotoğraf Detayları:
Obje Adı: Yeşildağ’ dan Samanyolu
Fotoğraf: Uğur İKİZLER
Tarih: 16.06.2013
Saat: 00:56 – 01:02
Yer: Yeşildağ – Kepsut – Balıkesir
Optik (Görüntüleme): Sigma DC 17-70 (17 mm), f/2,8
Kundak: El yapımı kundak
Kamera (Görüntüleme): Canon EOS 550 D
ISO Hızı: ISO 1600
Poz süresi: 8 x 30 sn.
Yazılım: PixInsight 1.8, PhotoShop CS 2