KASIM AYINDA
GÜNEŞ :
GÜNEŞ’imiz KASIM ayının ilk günü BAŞAK takımyıldızı sınırlarını geçerek TERAZİ takımyıldızı içersinde yolalacaktır. 22/23 Kasım günü AKREP takımyıldızına geçecek olan Güneş, bu takımyıldızda çok kısa süre kalacak ve bir hafta sonra da YILANCI takımyıldızı sınırları içine girecektir. Güneş o tarihlerde hangi takımyıldız sınırları içinde ise o günler o takımyıldızın adını alan BURÇ günleri oluyorsa, neden YILANCI takımyıldızı ve doğal olarak YILANCI Burcu! falcıların dikkatini bile çekmez ??
GÜNEŞ’in ufkumuz üzerindeki doğma ve batma konumu bu ay içersinde değişimini sürdürecektir. Doğma ve batma noktaları daha da Güney’e kayacaktır. Bu ayın ilk günlerinde Coğrafya Yönleri olarak bildiğimiz Tam Doğu ve Tam Batı noktalarından güneye doğru 18 derece iken ayın son gününde ise Güneye doğru 28 derece uzaktaki bir konumdan doğup batacaktır. Bu açı Aralık ayının 21’ine kadar her geçen gün artacaktır.
Doğma ve batma saatleri her gözlem yerinde farklı olur. Bu zamanlara etki edenler, yıl içinde hangi gün olduğu, yani Güneş’in dikaçıklığı ve gözlem yerinin enlemidir. Ülkemizin tamamında aynı saat dilimi ve ortak bir zaman-saat kullanılır. Güneş, doğudaki bir gözlem yerinde batıdaki bir gözlem yerine göre daha erken doğar ve batar. Bu fark, iki gözlem yeri arasındaki coğrafya boylamları farkına denk zaman farkı kadardır.
Güneş’imiz yıllık görünür hareketi sırasında Gökküresi üzerinde Güneye doğru yerdeğiştirmesini sürdürecektir. Bir başka deyişle gökeşleğine uzaklığı güneye doğru artacaktır. Bunun sonucunda bizim enlemlerimizde gündüz süresi azalmasını sürdürecektir.
Güneş, Kasım ayının ilk günleri Ankara’da 07:17 de doğacak, hergeçen gün daha geç olmak üzere ayın son günü ise 07:49 da doğacaktır. Bunun anlamı, sabah okula gidecek öğrenciler, işe gidecek olanlar karanlıkta yola çıkacaklar demektir. İleri saat uygulamasının devam etmesinin olumsuz bir sonucu da bu olmaktadır.
KASIM ayı süresince Ankara’da 12:32 ile 12:37 saatleri arasında öğlen çemberinden geçecektir. Diğer kentlerin Ankara’ya göre boylam farklarına uygun olarak, doğusundaki kentlerde daha erken, batıdaki kentlerde ise daha geç geçecektir. ( Örneğin Ankara’nın Coğrafya Boylamı yaklaşık 32.8 derece doğu, İzmir’in ise 27.1 derece doğu boylamı, buna göre aralarındaki boylam farkı yaklaşık 5.6 derece olur. Her bir derece Güneş’in hareketine uygun olarak 4 zaman dakikasına denk gelir. Buna göre 5.6 x 4 = 22.4 dakika eder. Öyleyse Güneş, 1 KASIM günü Ankara Öğlen çemberinden saat 12:32 te geçecek ise, İzmir öğlen çemberinden yaklaşık 22.4 dakika sonra yanı yaklaşık 12:54 de geçecek demektir. Ankara’dan daha doğudaki iller için hesap yapılırken boylam farkına denk zaman değeri çıkartılır. Bu ayrıntıyı da unutmayalım…)
Tam bu geçişler sırasında yani tam öğlen zamanında ufuktan yüksekliği KASIM ayı süresince ayın ilk günlerinde 36 derece iken son günlerinde 28 dereceye kadar azalacaktır. Gün ortasında bile Güneş’in ışınlarının geliş açısının eğimi iyice azalması sonucunda ısınmamız daha da azalacak, kış mevsimi kendisini iyice gösterecektir.
Kasım ayı içinde gündüz süresinin uzunlukları da azalmasını sürdürecektir. Ayın ilk günü yaklaşık olarak 10 sa 30 dk olan gündüz süresi ayın son gününde 09 sa 34 da olacaktir. Gündüz Süresi hergeçen gün kısalmasını sürdürüyor. Hepimizin bildiği gibi gündüz süresinin kısalması 21 Aralık gününe kadar devam edecektir.
——————————————————————————————————————-
AY
AY, elips şeklindeki yörüngesinde dolanırken ;
06 KASIM günü enberi konumunda – YER’e en yakın konumda olup uzaklığı 361.400 km
21 KASIM günü enöte konumunda – YER’e en uzak konumda olup uzaklığı 405.502 km
Dolunay : 04 KASIM Sondördün : 10 KASIM
Yeniay : 18 KASIM İlkdördün : 26 KASIM
04 Kasım : AY dolunay evresinde,
06 Kasım : AY , MARS yakın görünümde,
10 Kasım : AY sondördün evresinde,
13 Kasım : JÜPİTER ve VENÜS çok yakın görünümde ,
15 Kasım : AY ve MARS yakın görünümde ,
17 Kasım : AY, JUPITER ve VENÜS yakın görünümde,
18 Kasım : AY yeniay evresinde,
21 Kasım : AY, SATURN yakın görünümde,
24 Kasım : MERKÜR, en büyük doğu uzanımda ( EBDU : 22 derece ),
25 Kasım : AY ve JÜPİTER yakın görünümde,
26 Kasım : AY ilkdördün evresinde,
28 Kasım : MERKÜR ve SATÜRN yakın görünümde
05/06 Kasım gecesi sabaha karşı AY, Aldebaran’ı ( Boğa takımyıldızının en parlak yıldızı-Boğa’nın gözü) örtecek. Dolunay evresi hemen sonrası olunca gözlemi oldukça zor..
———————————————————————————————-
04/05 Kasım : TAURİD ( BOĞA ) Göktaşı Yağmuru
17/18 Kasım : LEONİD ( ASLAN ) Göktaşı Yağmuru
GEZEGENLERİN GÖZLENEBİLİRLİĞİ
Bu ay içinde gezegenlerin hemen hepsi Güneş’e açısal olarak yakın görünümde olacaklardır. Bunun sonucu olarak gözlenmeleri zor olacaktır.
MERKÜR :
Ayın ilk günü GÜNEŞ’in Doğu tarafında ve GÜNEŞ’e açısal olarak yaklaşık 14 derece uzaklıkta bulunacak olan TERAZİ takımyıldızı sınırları içindeki gezegen 11 Kasım günü YILANCI ve daha sonra da 26 Kasım günü YAY takımyıldızı sınırlarına geçecektir. 22 Kasım günü GÜNEŞ’e olan açısal uzaklığı bu dönem için en büyük değerinde ( En Büyük Doğu Uzanım EBDU ) olacak. 18 Kasım günü Jüpiter ile çok yakın görünümde olacaktır. Bu tarihlerde bile ufuktan yüksekliği fazla olmayacak ve Güneş batarken ufka çok yakın olduğu için gözlenmesi çok çok zor olacaktır. Ayın son günlerinda YAY takımyıldızının derin uzay cisimlerinin çok fazla bulunduğu bölgede SATÜRN ile 3 derece kadar yakın görünümde olacaklar.
VENÜS :
Ayın ilk günü Güneş’e olan açısal uzaklığı 16 derece iken ay sonunda bu açıklık 9 dereceye kadar azalacaktır. Sabah gökyüzünde Doğu ufkumuzda “Sabah Yıldızı” olarak yeralmaktadır. Güneş doğmadan kısa süre önce doğacak, ufuktan yaklaşık 15 derece yüksekte ve Güneş doğuncaya kadar çok kısa süre gözlenebilecektir. 13 Kasım günü JÜPİTER ile çok çok yakın görünümde olacak, ancak hergeçen gün ufka daha yakın olması nedeniyle gözlenmesi zorlaşacaktır. . Ayın ilk günlerinde BAŞAK takımyıldızı sınırları içersinde yeralacak, 13 Kasım’da Jüpiter ile birlikte TERAZİ takımyıldızı sınırları içine geçecektir. VENÜS -3.5 , -4.0 kadir parlaklığı ile GÜNEŞ ve AY’dan sonra gökyüzünün en parlak görünen cismi olmayı bu ay içinde de sürdürecektir. Ancak gökyüzünde görünme süresi çok kısa olacaktır.
MARS :
Kasım ayı süresince BAŞAK takımyıldızı sınırları içinde bulunacak olan “Kızıl Gezegen” Güneş’in Batı tarafında yeralacak ve Güneş’e ayın ilk günleri açısal olarak 33 derece uzaklıkta ike ay sonuna doğru bu açıklık 44 dereceye kadar ulaşacaktır. Aynın ilk günlerinde Güneş’ten birkaç saat önce doğacak ve gündoğumuna kadar tan olayının izin verdiği süre gözlenebilecektir. +1.8 kadir parlaklığı ile sönük bir görünümde olacaktır. Her geçen gün biraz daha erken doğacak ve gözlem süresi biraz daha artacaktır. 15 Kasım günü AY ile yakın görünümde gözlenecektir.
JÜPİTER :
Gezegenlerin “Ağabeyi” olan bu dev gaz gezegenin Güneş ile arasındaki açısal uzaklık (u : uzanım açısı) Ayın ilk
günü açısal olarak Güneş’e çok yakın olacak olan gezegen hergeçen gün Batı ya doğru açısal olarak uzaklaşacak ve ayın son günü Güneş’in Batı tarafında 26 derece uzakta olacaktır. JÜPİTER’in BAŞAK takımyıldızı içindeki konumu çok az değişerek 13-15 Kasım günlerinde TERAZİ takımyıldızı sınırları içine geçecektir. 13 Kasım’da VENÜS ile çok çok yakın görünümde olacak, 17 Kasım günü AY onlara eşlik edecektir. Ayın ikinci yarısından itibaren Güneş doğmadan önce Doğu ufkunda görünmeye başlayacaktır. Ay sonuna doğru kısa süre de olsa biraz daha rahat gözlenebilecektir.
SATÜRN :
Gökyüzünün güzel görünümlü “Halkaların Efendisi” dev gaz gezegeni olan SATÜRN, Kasım ayı ilk yarısında YILANCI takımyıldızı sınırları içinde bulunacak, 18-19 Kasım günlerinde YAY takımyıldızı sınırları içine geçecektir. Akrep’in Kalbi Antares’in doğusunda ve yaklaşık 15-18 derece olan açısal
uzaklığını da koruyacaktır. Ayın ilk günlerinde Güneş battığında Güney-Batı yönünde ufuktan 20 derece yükseklikte görünecek olan SATÜRN yaklaşık 2 saat sonra ufka yaklaşmış olacaktır. Ayın ilk günü Güneş’e açısal uzaklığı 45 derece iken ayın son günü 19 dereceye kadar azalacaktır. Her geçen gün ise daha erken batacak ayın son gününde gözlemi iyice zorlaşacaktır. JÜPİTER kadar parlak olmasa da 0.5 kadire yaklaşacak olan parlaklığı ile Antares’in doğusunda hemen farkedilecektir. Güzel görünümlü halkalı gezegen SATÜRN, Akrep ve Yay-Nişancı takımyıldızlarının, Samanyolu Gökadamızın merkez doğrultusunuın, çok sayıda bulutsu ve derin uzay cisminin bulunduğu bir bölgede bulunuyor. Çevresiyle keyifli gözlem yapılabilecek bir yerde…
SATÜRN’ün halkası görünüm olarak en uygun konumda,
Astrofotoğrafçılar için güzel bir hedef olur. Kaçırmayın.
17 Kasım 2017 sabah güneş doğmadan az öncesinde gökyüzünün Güneş’ten sonra en parlak görünen üç cismi, AY, VENÜS ve JÜPİTER yakın görünümde poz verecekler. Çok ince son hilal konumundaki AY fotoğraflanması ustalık istiyor.
Açık bir gökyüzü, karanlık bir ortam, çevre ve hava kirliliği yoksa ustalığınızı konuşturun ve bu güzel hedefi fotoğraflayın.
Haydi iş başına ….
GÖKTAŞI YAĞMURLARI :
Kasım ayı içersinde iki ayrı göktaşı yağmuru gerçekleşiyor. Göktaşı Yağmurları sırasında bilinmesi gereken bir durum sözkonusudur ; belirtilen tarihler, gözlenmesi olası göktaşı sayısının en fazla-maksimum olduğu günlerdir. Bu tarihlerden yaklaşık 1-2 hafta önce ve sonra da göktaşı kaymaları gözlenir. Ancak sayıları az olur ve verilen tarihler yaklaştıkça sayılar artar, en fazla sayı verilen tarihlerde olur.
TAURID (BOĞA) GÖKTAŞI YAĞMURU
04/05 Kasım günlerinde maksimum sayıya ulaşması beklenen TAURID – BOĞA Göktaşı Yağmuru dünyamızın 2P Encke kuyrukluyıldızının kalıntılarının bulunduğu eski yörüngesinden geçerken gerçekleşecek. Bu sırada 2004TG10 kod adlı asteroidin kalıntıları da ayni bölgede olacak. Bu iki gökcisminin kalıntılarının oluşturacağı bir saatte en fazla 10 kadar göktaşı izinin gözlenebileceği zayıf bir yağmur olacak. Çisenti neredeyse ! Bir diğer olumsuz durum AY’ın dolunay evresinde olması. Bütün gece gökyüzünü aydınlatacak olan AY büyük engel. Kısacası pek keyifli gözlem olmayacak demektir.
LEONIDS ( ASLAN ) GÖKTAŞI YAĞMURU
06 – 30 Kasım tarihleri arasında LEONID – ASLAN Göktaşı Yağmuru meydana gelecek. 17 Kasım gecesi maksimum sayıya ulaşacak, saatte en fazla 20 civarında göktaşı kayması gözlenebilecek. Ancak bu kez yeniay evresi ve bu nedenle ay ışığının etkisi olmayacaktır. Gece yarısından sonra ışık kirliliğinin olmadığı karanlık bir ortamda gözlem keyifli olabilir. Belki çok parlak göktaşları, ateştopları gözlenebilir. Güney-Doğu yönünde ASLAN takımyıldızına doğru bakmak yeterli.
ASLAN Göktaşı Yağmuru, Güneş etrafındaki yörüngesinin dönemi 33 yıl olan 55P/ Tempel – Tuttle kuyruklu yıldızının son geçişi sırasında yörüngesinde bıraktığıı tozlar içinden Dünya’mız her yıl bu tarihlerde geçerken oluşmaktadır. 3,6 km çaplı bir çekirdeği olan kuyrukluyıldız 1865/1866 yılında keşfedilmiş, 1966 yılı geçişinin hemen sonrasında saatte 1000 den fazla göktaşı kayması izlenmiştir. Böylesi bir Leonid sağanağı için en az 15 sene beklememiz gerek, unutmayın,.
Gökyüzünüz açık olsun..