EKİNOKS – ILIM
SONBAHAR EKİNOKSU – SONBAHAR ILIMI
22 Eylül 2017 23:01
GECE GÜNDÜZ SÜRELERİ EŞİT Mİ ?
GÜNEŞ’imizin bir yıl boyunca gökyüzündeki hareketi sırasında Tutulum üzerinde hareket ettiğini biliyoruz. Tutulum ile GÖK Eşleği iki noktada kesişir. Bu kesim noktalarına
Ekinox – ILIM noktası adı verilir. Güneş’imiz İlkbahar- ve Sonbahar noktaları olarak bildiğimiz bu noktalara geldiğinde İlkbahar ve sonbahar mevsimleri başlıyor kabul edilir.
( Yerkürenin dönme ekseninin yaptığı PRESESYON hareketi nedeniyle bu noktaların yeri çok yavaş ta olsa değişir ve Güneş’in bu noktalara geldiği tarihlerde uzun zaman sonra değişir. Önceki 23 Eylül, 21 Mart tarihleri bu değişim sonrası 22 Eylül ve 20 Mart tarihlerine gerilemiştir. )
Güneş tam bu noktalarda iken Gök Eşleği üzerinde olur, dikaçıklığı sıfır derecedir. Tam bu tarihlerde Gündüz ve Gece süreleri eşit (12 saat) olur.
Bu son cümle tam olarak doğru değildir. Neden mi ? Okumaya devam…..
Astronomide özellike gökcisimlerinin kütleçekimi ya da hareketleri sözkonusu olduğunda hesaplamalarda; Merkezdeki kütlenin çekimi ya da merkez noktasının hareketi esastır.
Güneş’imiz için de aynı durum geçerlidir. Doğma ya da batma hesaplarında Güneş merkezinin ufkun üstüne çıkması ya da altına inmesi hesaplanır.
Halbuki Güneş bize yakın bize çok yakın bir yıldızdır ve gökyüzünde küçük bir daire şeklinde görürüz. Bu dairenin merkezi battığında henüz üst kenarı batmamıştır ve gündüz yani günışığı sürmektedir. Ya da Güneş’in merkezi doğmadan(ufkun üzerine çıkmadan) dairenin üst kenarı doğar, hesaplarla verilen saatten daha erken güneş ışığı görürüz. Hesaplar “Güneş Battı” derken biz hala üst kenarını görürüz. Güneş doğması sırasında, hesaplara göre Güneş doğmadan önce üst kenarı görünür. Bu iki durum sonrasında gündüz süresi hesaplanandan daha uzun olur.
Ekinox tanımındaki gece – gündüz eşitliğine etki eden bir başka olay da atmosferimizin kırıcı etkisidir. Atmosfere giren bir ışık, değişik katmanlardan geçerken kırılmaya uğrar. Bu kırılmalar sonucunda gelen ışığın doğrultusu değişir ve gökcisimlerini gerçek konumlarında değil biraz daha yüksekte görürüz. Bu fark çok küçüktür. Ancak, hesaplamalarda gözönüne alınır. Gözlem sırasında gördüğümüz cismin gerçek konumu ufka biraz daha yakın olur. Bu etki tam başucumuzda sıfırdır, ufuk çizgisine yaklaştıkça en büyük değerini alır. Bunun anlamı şu dur. Bir nokta ışık kaynağı battığında, bu kırılmalar nedeniyle biz onu hala ufkun üstünde görürüz. Hala ışığı bize gelir. Bu olay hem doğma hem de batma sırasında gerçekleşir.
Bunu Güneş için ifade edersek, kırılma nedeniyle Güneş’imiz battığında hala ufkun biraz üzerinde görünür. Bu süre çok kısadır. Ama yine de gündüz süresinin biraz uzun olmasına neden olur. Hesaplara bu etkinin katılması gerekir.
Bu durumda, “ EKİNOX tarihinde Güneş Merkezinin doğma ve batması ile 12 saat gündüz, 12 saat gece olur” deniyorsa aslında doğrusu bu iki etki nedeniyle gündüz süresi 12 saatten biraz fazladır ve gece süresinden daha uzun olur.
Sonbahar Ekinoks tarihinden yaklaşık 3 gün sonra, Güneş ışığının görünme süresi anlamında gündüz-gece ( GÜN – TÜN eşitliği ) eşitliği gerçekleşir.
1 yorum
Hocam gökeşleği ile tutulum eşleği nasıl oluyorda kesişiyorlar?Güneşin dönme düzlemi mi değişıyor?