TEMMUZ AYINDA GÖKYÜZÜ

Amatörler için, gökyüzü düşkünleri için bu günler ideal gözlem olanakları sunuyor sizlere.  Haftanın 7 gününe isimlerini veren, 7 kat yedisibiryerdegökyüzü tanımına neden olan, gökyüzünün gezginleri diye antik dönemlerden bu yana bilinen, gözlenen ve  incelenen 7 gökcismi gökyüzünde  ideal gözlem koşullarında sizlerle olacak önümüzdeki günlerde..  GÜNEŞ,  yakınlarında görünen MERKÜR, VENÜS  az uzakta Aslan takımyıldızı içersindeki JÜPİTER,   Akrep’in kalbine yakın konumlarını koruyan MARS ve SATÜRN,  ay içersinde bazı günler bunlara eşlik edecek olan AY  hepsi gökyüzünde, hepsi gözlem şöleni için sizleri bekliyor olacak.


071011-juno-art-02

 

 

NASA tarafından 5 Ağustos 2011 günü fırlatılan JUNO isimli uzay arac görev yapacağı bölgeye yaklaştı artık.

Jupiterin  manyetik alanı ile dış katmanlarını inceleyecek olan JUNO,   4 Temmuz 2016 günü Jüpiter’e ulaşmış olacak. 2017 sonlarına kadar Jüpiter’in etrafında yörüngede dolanacak olan  araştırma uydusunun elde edeceği veriler uzun süre değerlendirilerek yeni bilgiler elde edilmesi beklenmektedir.


Delta Aquarids   Göktaşı Yağmuru

28-29 Temmuz gecelerinde  en fazla sayıda gözlenebilecek bir göktaşı yağmuru. Saatte 20 kadar göktaşı izi gözlenebilir.  Gece yarısından sonra gökyüzünün Güney-Güneydoğu bölgesinde  KOVA  takımyıldızından dışa doğru saçılıyor gibi gözlenecekler.  Marsden ve Kracht kuyrukluyıldızın  yörüngesindeki  kalıntılarının oluşturacağı  bir görsel şölen. Ancak sayı olarak az olması ve  Ay’ın sondördün evresi  sonrasında olması gözlenmelerini biraz da olsa engellemiş olacaktır. Şansınız olursa  güzel bir ateştopu  bile görebilirsiniz belki…


GEZEGENLER

Temmuz ayının ilk günlerinde   MERKÜR Güneşin batısnda, VENÜS  Güneş’in doğusunda  İkizler takımyıldızı sınırları içersinde yakın görünümde olacaklar. Bu nedenle gözlenmeleri olanaksız gibi. İlerleyen günlerde MERKÜR yörünge hareketi sonucu, gökyüzünde doğuya doğru hareket edecek, 6-7 Temmuz günlerinde Güneş’le yakın görünümde olacak,  yoluna devam ederek  16-17 Temmuz günlerinde ise VENÜS ile yakın görünümde olacak, devam ederek  ay sonuna doğru da  Güneş’ten doğuya doğru yaklaşık 22 derece  ( VENÜS ise yaklaşık 15 derece )  Aslan takımyıldızı sınırları içersine uzaklaşmış olacaktır.  Ay sonuna doğru, Güneş battıktan sonra batı ufkunuzda çevre, ışık ve hava kirliliği yoksa gözleyebilirsiniz.

gezegenler

Gezegenleri abisi dev gaz gezegen JÜPİTER,  Aslan takımyıdızı içersindeki konumunu fazla değiştirmeyecek ancak,  ayın ilk günlerinde Güneş battığında Güney-Batı yönünde  yeralacak, batıncaya kadar birkaç saat gözlenebilecek iken, ay sonuna doğru  MERKÜR ve VENÜS gibi iki komşusu bulunduğu yere yaklaşmış olacak. Güneş battığında ise Batı ufkuna yakın konumda sıra ile VENÜS, MERKÜR belki gözlenecek, JÜPİTER ise  yeterli süre gözlenebilir olacak.  Etrafında dolanan Galileo  uyduları ile gözlemciler için güzel bir hedef. Kaçırmayın bence.saturn

MARS  Temmuz ayı süresince Terazi takımyıldızından Akrep takımyıldızı sınırlarına geçecek,   SATÜRN  ise Akrep takımyıldızı içersindeki konumunu Temmuz ayı içersinde de koruyacaktır. Akrep’in kalbi Antares (ölmek üzere olan Kırmızı Dev) ile oluşturdukları üçgen  biraz daha küçülerek  güzel bir görünüm sunacaklar.   Temmuz ayının ilk günlerinde, GÜNEŞ  battığında,  Güney yönünde yaklaşıyor  şekilde yeralacaklar ve gece yarısından sonrasına dek gözlenebileceklerdir. Ay sonuna doğru gözlem süreleri bir saatten fazla kısalmış olacaktır.


ayDünyamızın doğal uydusu AY,  Temmuz ayı içersinde 4 Temmuz günü YENİAY evresinde iken  GÜNEŞ; MERKÜR  ve VENÜS ile yakın görünümde olacak ancak gözlenmeleri olanaksız. Zaten bu evrede, bize dönük olan yüzü Güneş  ışığı alamadığı için karanlık  olur.  AY,  yörünge hareketi nedeniyle gökyüzünde doğuya doğru bir günde ortalama yaklaşık 13 derece  yol alır.  Bunun sonucu olarak, 9 Temmuz günü JÜPİTER’in yakın görünümünde gözlenecektir. 14-15-16 Temmuz  günlerinde ise  İlkdördün ile Dolunay evreleri arasında iken,  gökyüzündeki yolculuğuna MARS ve SATÜRN’ün yakın görünümünde sürdürecektir.  Bunlar  Güzel gözlem günleri demektir.  Kaçırmayııııın.


YERKÜRE (Dünyamız)  Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanırken 04 Temmuz günü Güneş’e en uzak konumda (GÜNÖTE noktasında ) bulunacaktır.  (Yaklaşık olarak  152 milyon 100 bin km )

AY,  elips şeklindeki yörüngesinde dolanırken  Temmuz ayı içersinde  enberi noktasından iki kez geçmiş olacaktır.

01 Temmuz       :   Enberi  (YER‘e en yakın)  konumda  bulunacak  –  Uzaklığı   yaklaşık   368720  km

13 Temmuz         :   Enöte   (YER‘e en uzak)   konumda  bulunacak  –  Uzaklığı   yaklaşık   404260 km

27 Temmuz       :   Enberi  (YER‘e en yakın)  konumda  bulunacak  –  Uzaklığı   yaklaşık   370000  km

Temmuz ayı içersinde gerçekleşecek  olan

AY’ın   EVRELERİ :evreler

Yeniay      :  04 Temmuz           İlkdördün     :  12 Temmuz   

Dolunay   :  19 Temmuz           Sondördün  :  26 Temmuz

 

temmuz_ayGökyüzü gözlemi yapmayı düşünüyorsanız AY’ın ilkdördün evresine yakın günleri tercih etmelisiniz. Akşamın ilk saatlerinde AY gözlemi yapılır, sonrasında AY ışığının etkisi azalır ve batar. Bu saatten sonra da diğer gökcisimleri, derin uzay cisimleri rahatlıkla gözlenebilir. Elbette,  gözlemlere olumsuz etki yapan  çevre, ışık ve hava kirliliği olmaması gerekmektedir.

 

Yıl içersinde  gece süresinin en kısa olduğu geceler ( en uzun gündüz süresi)  Haziran ayı içersinde oldu. Bu tarihten  sonraki günlerde ise gece süreleri uzamaya,  gündüz süreleri kısalmaya  başladı. 21 Aralık  günü en uzun gece-en kısa gündüz oluncaya  dek  sürecek olan bu değişim Temmuz ayı içersinde de aynen devam edecek. Arada 23 Eylül günü gece ve gündüz süreleri eşit olacak.

(  Gece ve gündüz sürelerindeki bu değişimleri doğuran  GÜNEŞ‘imizin  gökyüzündeki konumundaki değişimlerdir.   GÜNEŞ,  TUTULUM üzerindeki yıllık görünür hareketi sırsında konumu sürekli değişmektedir.

GÜNEŞ  hegüneşdoğuyorrgün, gökyüzünde doğuya doğru  diğer yıldızlara göre   yaklaşık  bir derece yol alır.

GÜNEŞ‘in , bir yıl süresince Gök Eşleğine uzaklığı değişir. )

 

Haziran 21 den bu yana, Güneş sabahları Doğu yönünden Kuzey’e doğru yaklaşık 29 derece öteden doğacak,  ay sonuna kadar bu değer 23 derecelere inecektir. Yani,  her geçen gün  doğma sırasında Doğu noktasına, batarken de Batı noktasına daha yakın olacaktır. 23 Eylül günü ise tam Doğu noktasından doğacak, ve tam Batı noktasından batacaktır.


Bir yanıt yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.