ARALIK AYINDA
GÜNEŞ :
GÜNEŞ’imiz ARALIK ayının ilk gününden itibaren YILANCI takımyıldızı içersinde yolalacaktır. 18 Aralık günü YAY takımyıldızına geçecek olan Güneş 2018 yılına da bu takımyıldız sınırları içersinde girecektir. . Güneş o tarihlerde hangi takımyıldız sınırları içinde ise o günler o takımyıldızın adını alan BURÇ günleri oluyorsa, neden YILANCI takımyıldızı ve doğal olarak YILANCI Burcu! falcıların dikkatini bile çekmez ?? J Bu 18 gün içinde doğanlar burcunuz YILANCI, peki ya özellikleriniz, karakteriniz ?? Daha yıldız falcıları yazmadılar bunları.. Şimdi ne olacak ? Ama , bilir misiniz ki, astrologlar, yıldız falcıları bunlarla ilgilenmezler, onlar sadece sizlerin hoşuna gidecek güzel sözler yazarlar, söylerler.. Bu konuda yazılacak çok şey var.. Ayrı bir yazıda ele alacağız bu konuyu…
GÜNEŞ’in ufkumuz üzerindeki doğma ve batma konumu bu ay içersinde çok değişmeyecektir. Ay boyunca, çok yavaş değişeceğinden hemen hemen aynı noktadan doğacak ve aynı noktadan batacaktır. Bu ayın ilk günlerinde Coğrafya Yönleri olarak bildiğimiz Tam Doğu ve Tam Batı noktalarından güneye doğru 28 derece iken ayın son gününe kadar bu açı çok yavaş değişecek ve en fazla 30 derece olacaktır.
Doğma ve batma saatleri her gözlem yerinde farklı olur. Bu zamanlara etki edenler, yıl içinde hangi gün olduğu, yani Güneş’in dik açıklığı ve gözlem yerinin enlemidir. Ülkemizin tamamında aynı saat dilimi ve ortak bir zaman-saat kullanılır. Güneş, doğudaki bir gözlem yerinde batıdaki bir gözlem yerine göre daha erken doğar ve batar. Bu fark, iki gözlem yeri arasındaki coğrafya boylamları farkına denk zaman farkı kadardır.
Bu zamanlara etki eden önemli iki etken ise, Yer yörüngesinin elips olması ve eksen eğimidir. Bu iki etki sonucunda, Güneşimiz bazen ortalamadan daha yavaş hareket ederken bazen de daha hızlı yol alır ve kolumuzdaki saatlerin gösterdiği zamanlara göre bazen geç kalmış ya da bazen daha erken geçmiş olur. Örneğin saat 12:00 Güneş’in tam bölge boylamından geçtiği an diye tanımlanır. Sözünü ettiğim iki etki sonucu tam bu saatte geçmez. Bu özellik kullanılarak, Güneş’in yıl boyunca, günün aynı saatinde çekilmiş fotoğrafları bir araya getirilerek ANALEMMA adı verilen güzel görünüm elde edilir. Tunç Tezel ve Cenk Tezel’in 2006 Tam Güneş Tutulmasını da içine alan ve adına TUTULEMMA dedikleri çok güzel ve anlam dolu bir analemma görüntüsü aşağıda görülüyor.
Güneş’imiz yıllık görünür hareketi sırasında Gökküresi üzerinde Güneye doğru yerdeğiştirmesini Aralık ayı içinde bitirecektir. Gündüz süresinde azalma ( gece sürelerinin artması) 21 Aralık gününe kadar sürecek ve değişim bu tarihte yön değiştirecektir..
Güneş, Aralık ayının ilk günleri Ankara’da 07:50 de doğacak, hergeçen gün daha geç olmak üzere ayın son günü ise 08:10 da doğacaktır. Bunun anlamı, sabah okula gidecek öğrenciler, işe gidecek olanlar bu ay içersinde daha karanlıkta yola çıkacaklar demektir.
ARALIK ayı süresince Ankara’da 12:37 ile 12:51 saatleri arasında öğlen çemberinden geçecektir. Diğer kentlerin Ankara’ya göre boylam farklarına uygun olarak, doğusundaki kentlerde daha erken, batıdaki kentlerde ise daha geç geçecektir. ( Örneğin Ankara’nın Coğrafya Boylamı yaklaşık 32.8 derece doğu, İzmir’in ise 27.1 derece doğu boylamı, buna göre aralarındaki boylam farkı yaklaşık 5.6 derece olur. Her bir derece Güneş’in hareketine uygun olarak 4 zaman dakikasına denk gelir. Buna göre 5.6 x 4 = 22.4 dakika eder. Öyleyse Güneş, 1 ARALIK günü Ankara Öğlen çemberinden saat 12:32 te geçecek ise, İzmir öğlen çemberinden yaklaşık 22.4 dakika sonra yanı yaklaşık 12:54 de geçecek demektir. Ankara’dan daha doğudaki iller için hesap yapılırken boylam farkına denk zaman değeri çıkartılır. Bu ayrıntıyı da unutmayalım…)
Tam bu geçişler sırasında yani tam öğlen zamanında ufuktan yüksekliği ARALIK ayı süresince 28 derece civarında çok az değişim gösterecektir.. Aralık ayı içinde gündüz süresinin uzunlukları da azalmasını sürdürecektir. Ayın ilk günü yaklaşık olarak 09 sa 33 dk olan gündüz süresi 21 Aralık günü 09 sa 20 dk ile en kısa gündüz olacak, bu tarihten sonra günler uzamaya başlayacak ve ayın son gününde 09 sa 23 dk olacaktir.
AY
AY, elips şeklindeki yörüngesinde dolanırken ;
04 ARALIK günü enberi konumunda – YER’e en yakın konumda olup uzaklığı 357 690 km
19 ARALIK günü enöte konumunda – YER’e en uzak konumda olup uzaklığı 406 467 km
Dolunay : 03 ARALIK Sondördün : 10 ARALIK
Yeniay : 18 ARALIK İlkdördün : 26 ARALIK
03 Aralık günü AY Dolunay evresinde ve Enberi konumuna çok yakın olacaktır. Bunun anlamı bu dolunayda görünür çapı oldukça büyük olacak demektir.
Yani : SUPERMOON – SÜPER AY
—————————————————-
03 Aralık : AY dolunay evresinde,
03 Aralık : AY, Aldebaran’ı ( Boğa takımyıldızının en parlak yıldızı ) örtecek, Dolunay evresi olunca gözlemi oldukça zor..
06/07 Aralık : MERKÜR ve SATÜRN çok yakın görünümde
08 Aralık : Ay, Regulus’u ( Aslan takımyıldızının en parlak yıldızı ) örtecek
10 Aralık : AY sondördün evresinde,
12/13 Aralık : MERKÜR Altkavuşumda
13/14 Aralık : AY ve MARS yakıngörünümde
14 Aralık : AY, JÜPİTER ve MARS yakın görünümde, Güneş doğmadan az önce GD ufkunda,
17-18 Aralık : MERKÜR, VENÜS, SATÜRN, AY ve GÜNEŞ yakın görünümde, gözlenemeyecekler.
18 Aralık : AY yeniay evresinde,
21 Aralık : KIŞ GÜNDÖNÜMÜ ( En uzun gece, en kısa gündüz süresi )
26 Aralık : AY ilkdördün evresinde,
31 Aralık gecesi sabaha karşı AY, Aldebaran’ı ( Boğa takımyıldızının en parlak yıldızı-Boğa’nın gözü) örtecek. Dolunay evresi hemen öncesinde olunca gözlemi oldukça zor..
13/14 Aralık : GEMİNİD ( İKİZLER ) Göktaşı yağmuru
23/24 Aralık : URSİD ( AYI ) Göktaşı Yağmuru
21 ARALIK 2017 KIŞ GÜNDÖNÜMÜ
Güneş, gökküresinde TUTULUM üzerindeki yıllık görünür hareketi sırasında, şekildeki gibi Gök Eşleğinin 23.5 derece kuzeyine çıkar, 23.5 derece güneyine iner, iki kez de eşlek bölgesinden geçer… Bir başka deyiş ile, Gökeşleğine olan açısal uzaklığı -23.5 ile + 23.5 derece arasında sürekli bir değişim gösterir.
Ülkemizin bulunduğu kuzey-orta enlemleri için belirtirsek.. Herhangibir gözlem yerinde dikaçıklık değeri arttıkça gündüz süresi artar, gece süresi azalır, dikaçıklık azaldıkça gündüz süresi azalır gece süresi artar. 22/23 Eylül trihindeki Sonbahar ILIMI’nda gündüz ve gece süreleri eşit iken, sonrasında her geçen gün, Güneş daha güneye iner, dikaçıklığı azaldıkça gündüz süresi azalır. Güneş’in dikaçıklığının en küçük olduğu ( -23.5 derece) 21 Aralık günü gündüz süresi en kısa, gece süresi en uzun olur. Bu tarihten sonra, dikaçıklığı artmaya başlar ve gündüz süresindeki azalma durur ve tersine döner, artmaya başlar. Bunun yanısıra, bu tarihte en uzun gece, en kısa gündüz olur demektir. Bu tarihte gece ve gündüz süresindeki değişim yön değiştirmiş, dönmüştür..Bu nedenle bu tarihe KIŞ GÜNDÖNÜMÜ denir.
GEZEGENLERİN GÖZLENEBİLİRLİĞİ
Bu ay içinde gezegenlerin hemen hepsi Güneş’e açısal olarak yakın görünümde olacaklardır. Bunun sonucu olarak gözlenmeleri zor olacaktır. Aralık ayının ilk günü Güneş tam doğmak üzereyken-ufkun üzerine çıkarken gezegenler aşağıdaki şekilde olduğu gibi onun yakınlarında sıralanmış olacaklardır.
MERKÜR :
Ayın ilk günü GÜNEŞ’in Doğu tarafında ve GÜNEŞ’e açısal olarak yaklaşık 17 derece uzaklıkta bulunacak olan YAY takımyıldızı sınırları içindeki gezegen 08/09 Aralık günü YILANCI takımyıldızı sınırlarına geçecektir.
03 Aralık günü Doğu yönündeki hareketi duracak ve geri yönde harekete başlayacaktır. 06/07 Aralık günü ise SATÜRN ile çok yakın görünümde olacaktır. 12/13 Aralık günü Güneş ile Alt Kavuşum konumunda aynı hizaya gelecek olan Merkür ay sonunda Güneş’in 23 derece batısında olacaktır. Ayın ilk günlerinde Güneş batarken, son günlerinde ise Güneş doğmadan hemen önce çok iyi koşullarda, çok zor gözlenebilecektir.
VENÜS :
Aralık ayı süresince Güneş ile açısal olarak yakın görünümde olacak olan Dünyamızın İkiz Kızkardeşi sayılan Venüs ne yazık ki gözlenemeyecektir. Bu ay süresince ilk dört gün TERAZİ, sonra 04-07 Aralık tarihleri arası AKREP, 07-22 arası YILANCI, sonrasında ise YAY takımyıldızı sınırları içersinde bulunacaktır.
MARS :
Aralık ayı ilk günleri BAŞAK takımyıldızı sınırları içinde bulunacak olan “Kızıl Gezegen” ayın 22 sinde TERAZİ takımyıldızı sınırları içine geçecektir. Güneş’in Batı tarafında yeralacak ve Güneş’e ayın ilk günleri açısal olarak 44 derece uzaklıkta ike ay sonuna doğru bu açıklık 53 dereceye kadar ulaşacaktır. Aralık ayı süresince Güneş doğmadan birkaç saat önce doğacak ve yaklaşık 3 saat gözlenebilecektir. +1.5
kadir parlaklığı ile sönük bir görünümde olacaktır. Her geçen gün biraz daha erken doğacak ve gözlem süresi biraz daha artacaktır. 13/14 Aralık günü AY ile yakın görünümde gözlenecektir.
JÜPİTER : Gezegenlerin “Ağabeyi” olan bu dev gaz gezegenin Güneş ile arasındaki açısal uzaklık (u : uzanım açısı) Ayın ilk günü açısal olarak Güneş’e Batı tarafında 26 derece uzakta olacak olan gezegen hergeçen gün Batı ya doğru açısal olarak uzaklaşacak ve ayın son günü Güneş’in Batı tarafında 53 derece uzakta olacaktır. JÜPİTER’in TERAZİ takımyıldızı içindeki konumu çok az değişecektir. Aralık ayı süresince Güneş doğmadan önce MARS’ın arkasından bir süre sonra doğacak, gündoğumuna kadar bir-iki saat gözlenebilecektir.
SATÜRN :
Gökyüzünün güzel görünümlü “Halkaların Efendisi” dev gaz gezegeni olan SATÜRN, Aralık ayı süresince YAY takımyıldızı sınırları içinde bulunacaktır. Ayın ilk günlerinde Merkür ile yakın görünümde çok iyi koşullarda çok zor gözlenebilir, ancak sonraki günlerde ay sonuna kadar gözlenemeyecektir.
GÖKTAŞI YAĞMURLARI :
Aralık ayı içersinde iki ayrı göktaşı yağmuru gerçekleşiyor. Göktaşı Yağmurları sırasında bilinmesi gereken bir durum sözkonusudur ; belirtilen tarihler, gözlenmesi olası göktaşı sayısının en fazla-maksimum olduğu günlerdir. Bu tarihlerden yaklaşık 1-2 hafta önce ve sonra da göktaşı kaymaları gözlenir. Ancak sayıları az olur ve verilen tarihler yaklaştıkça sayılar artar, en fazla sayı verilen tarihlerde olur.
GEMİNİD ( İKİZLER) GÖKTAŞI YAĞMURU 13/14 Aralık
Geminid Göktaşı Yağmuru, diğer göktaşı yağmurlarında olduğu gibi bir kuyrukluyıldızın kalıntılarının neden olduğu bir olay değil. “3200 Phaethon” adı verilmiş olan ve Güneş etrafındaki yörüngesinin dönemi 1.4 yıl olan bir asteroid neden oluyor bu yağmura. Her 1.4 yılda yörüngesinde bir tur atması sonucunda yörüngesinde bıraktığı toz-taş parçaları da çok fazla olmaktadır. Aslında biraz karışık bir konu.
11 Ekim 1983 tarihinde NASA nın IRAS ( Kızılöte gözlem uydusu) kullanılarak keşfedilmiş bir asteroid. Bu nedenle de bilimsel adı 1983 TB. İlginç bir yörüngesi var, çok basık bir elips. Güneş’e en yakın 0.14 , en uzak konumu ise 2.4 Yer-Güneş uzaklığında oluyor. Yer için tehlikeli sayılabilecek bir cisim. Sürekli izleniyor aynı zamanda.
Çapı 5.1 km, çok büyük değil, Güneş’e çok yakın geçebilmesi nedeniyle Güneş Tanrısı Helios’un oğlu Phaethon adı verilmiş.
İkizler Göktaşı Yağmuru’na neden olan gökcismi olarak değişik görüşler var.Asteroid değil, ölü sayılabilecek bir kuyruklu yıldız çekirdeği olduğu da tartışılıyor. Daha önce bir çarpışma sonrası bu yörüngede olduğu görüşü de var, iri ve bol kalıntı bırakması bir başka tartışma konusu. Yağmur sırasındaki izlerin görece parlak ve yavaş – uzun olmasının nedeni olarak ta bu özellikler sayılmaktadır.
Bu yıl 16 Aralık ta yörüngesinde YER’e yaklaşık 0.069 Astronomik Birim (27 Yer_Ay mesafesinde) olacak. Parlaklığı da bir teleskopla görülecek düzeye gelecek..
İkizler Göktaşı Yağmuru 1862 yılında Manchester ‘de nehir üzerinden görüntülenmiş, oldukça güçlü bir yağmur !
Yapılan tahminlere göre bir saat içinde yaklaşık 100 göktaşı kayması gözlenebilecek. Aslında bir hafta öncesi ve sonrasında da daha az sayıda göktaşı kayması gözlenir, ancak bu sayının en fazla olduğu gece 13-14 Aralık gecesidir. Toz, taş parçalarının atmosfere giriş hızları yaklaşık saniyede 30-70 km. Bildiğimiz gibi, taş parçalarının maddesel olarak “yanma” larının yanısıra, izledikleri yoldaki gazları-havayı ısıtırlar ve bu nedenle ışıklı ize katkı ouşur.
Göktaşı kaymaları, İkizler takımyıldızının en parlak iki yıldızı olan Castor ve Pollux’un bulunduğu bölgeden geliyormuş gibi görünecekler. İkizler takımyıldızı gece yarısına doğru tamamen doğmuş olacak. Gece yarısına doğru doğu ufkunuza bakmanız yetecek. Sabaha kadar ikizler takımyıldızını izlemeyi sürdürmek gerekir.
Aralık ayı, kış ortası.. Göktaşı yağmuru için, uygun giysi, güvenli ve karanlık bir gözlem alanı bulun ve olanağınız varsa uzanıp çıplak gözle gökyüzüne, Castor ve Pollux ‘un bulunduğu bölgeye bakmayı unutmayın. Bu yıl, geçen seneden farklı olarak, dolunay yok. Ay, Yeniay evresine yakın, bu nedenle de olumsuz etkisi de fazla olmayacak. Öyleyse bizi keyifli görsel bir şölen bekliyor..
URSID ( AYI ) GÖKTAŞI YAĞMURU 23/24 ARALIK
Yılın son göktaşı yağmuru. Küçük Ayı bölgesinde gözlenecek çoğunlukla, kutup yıldızının nasıl bulduğumuzu hatırlayalım, oraya bakacağız demektir Bu yağmur da 8P/Tuttle ( Mechain-Tuttle’s Comet) kuyrukluyıldızının yörüngesinde bıraktığı kalıntılar nedeniyle oluşuyor.
Sayıca çok az olacak. İkizler Göktaşı Yağmuru sonrası önemsiz kalıyor.
Gökyüzünüz açık olsun.. İyi gözlemler..
2017; acısıyla, güzeliyle, iyisi ve kötüsü ile çok farklı koşullarda geçirdiğimiz bir yıl sona eriyor. Dileğim, 2018 ve gelecek yıllar beklentilerimize uygun, daha iyi, insanlık, sevgi ve barış dolu olsun. Geçen yıl sonunda da aynı dileklerde bulunmuştum. Düşlediğimiz gibi olmasa da umut her zaman olmalı…
Sevgiyle kalın.