Avcı Takımyıldızı

Avc__52_DBE_DBE_DBE_BN_CC_SCNR_HT_TGVD_HDRMT_LHE_CT_HT_ps_a

Avcı  ( Orion ) Takımyıldızı  , Gökyüzünde hem güney hem de kuzey yarıküresinde bulunan ve bu sayede tüm dünyadan görülebilinen, oldukça parlak yıldızlardan oluşan dolayısıyla da kolay bulunabilinen takım yıldız.

Avcının belirgin şekli dört belirgin yıldızdan oluşan boyu eninin iki katı kadar olan bir dikdörtgen ve bu dikdörtgenin merkezinde çapraz durmakta olan üç ayrı yıldızdır. Betelgeuse avcının sağ omzuna, Bellatrix sol omzuna, Rigel sol ayağına ve Saif de sağ ayağına denk gelir. Ortadaki üç çapraz yıldız (alttan üste sırayla Alnitak, Alnilam ve Mintaka) avcının kemerini (Orion kuşağı olarak da bilinir) oluşturur. Kuşağın altında bulunan Orion Bulutsusu (nebulası) avcının kılıcıdır. Heka adındaki avcının başını simgleyen kısım aslında üç daha sönük yıldızdan meydana gelir. Betelgeuse’un üstündeki yıldızlar avcının sağ kolunu Bellatrix’den ötede olan yıldızlarda avcının kalkanını oluşturur.

Avcı kış ayları boyunca Türkiye’den rahatlıkla gözlemlenebilir. Avcıyı gözlemlemek isteyenler güney ufkuna bakmalıdır. Avcının yeri bulunulan aya göre güneybatı ile güneydoğu arasında değişir. Bünyesinde gökyüzünün en parlak yıldızlarından Rigel (7. en parlak yıldız) ve Betelgeuse (10. en parlak yıldız) bulunur.

Kaynak: wikipedia.org

Daha büyük görüntü için;

http://www.ikizler.org/displayimage.php?album=lastup&cat=33&pid=6052#top_display_media

Obje Adı: Avcı Takımyıldızı

Fotoğraf: Uğur İKİZLER
Tarih: 02.02.2016
Saat: 00:31 – 01:27
Yer: Kocayayla – Keles – Bursa
Optik (Görüntüleme): Canon EF24-105mm f/3.5-5.6 IS STM – ( 63 mm f/5.6 )
Kundak: El yapımı kundak

Kamera (Görüntüleme): Canon EOS 6 D

ISO Hızı: ISO 6400

Poz süresi: Light 52 x 60 sn. – Dark 25 – Flat 26 – Bias 40

Yazılım: Pixİnsight 1.8

    • Ercan Gürkan on 02/01/2022 at 16:12
    • Cevapla

    Avcıdaki Patlamak üzere olan kırmızı devin hangi yıldız olduğunu biliyor musunuz?

    1. Betelgeuse.

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.