MERSİN GÖKBİLİM EĞİTİMİ VE BİLİM KAMPI

20-26 Ekim 2014 tarihleri arasında Mersin Üniversitesinde “Gökbilim Eğitimi ve Bilim Kampı” adıyla TÜBİTAK destekli bir program gerçekleştirilmiştir.

Yürütücülüğünü Mersin Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Kenan Söğüt’ün yaptığı projeye eğitmen olarak Mersin Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ali Havare ve  Doç. Dr. Oktay Aydoğdu’nun yanı sıra Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeynel Tunca, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dursun Koçer, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Prof. Dr. Zeki Aslan, Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ethem Derman , İstanbul Kültür Üniversitesi’nden Yrd.Doç. Dr. Ayşegül Yelkenci ,Denizli’den Fizik Öğretmeni Tahsin Demirciler, Aksaray’dan Fizik Öğretmeni Ümit Fuat Özyar , Kuşadası’ndan Fizik Öğretmeni Mert Koçer ve Bursa’dan Uğur İkizler yer aldı. 55 saatlik bir eğitimi tamamlayan öğrencilere katılım belgeleri 26 Ekim Pazar günü Suphi Öner Öğretmenevi Anamur Salonu’nda yapılan törenle verildi.

Eğitime; Mersin, Adana, Hatay, Osmaniye Kahramanmaraş, Gaziantep illerinde yer alan üniversitelerin Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik ve Eğitim Fakültesi Fizik Eğitimi, İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Eğitimi, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi, Ortaöğretim Fen- ve Matematik Alanları Eğitimi ABD lisans 3. ve 4. sınıf öğrencileri katıldı. 60 öğrencinin yararlandığı etkinliklerde gökbiliminin temel kavramlarının öğretilmesi, gökbilim merakının yaygınlaştırılması ve gökbilim alanında yanlış bilinen kavramların düzeltilmesi amaçlandı ve bu doğrultuda pek çok teorik ve uygulama yer aldı. Eğitimler süresince öğrencilere; Gökbilimin fiziksel temelleri, Gökbilimin tarihsel bir çerçevede ilgi alanı ve gelişimi, güneş sistemimiz ve üyeleri, yıldızların oluşumu ve evrimi, bulutsuların, Samanyolu’nun ve Gök Adaları’nın oluşumları ve özellikleri anlatıldı. Bunun yanında Kuyruklu Yıldız oluşum deneyi, gökevi maketi, takımyıldızlar maketi ve teleskop yapımı uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Gökbiliminde kullanılan yazılımlar hakkında bilgilerin verildiği eğitimlerde, Mars yüzeyinden gelen verilerin nasıl analiz edildiği aktarıldı. Eğitimlerde ayrıca Astronomi ve Astroloji arasındaki fark anlatıldı. Hem gündüz hem de gece kurulan teleskoplarla Güneş Lekeleri, gezegenler ve derin uzay gözlemleri yapılmıştır.

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

 

Bu slayt gösterisi için JavaScript gerekir.

 

Bir cevap yazın

E-Posta adresiniz yayınlanmayacaktır.